Aigai Antik Kenti arkeoloji kazılarında et ve balık pazarı ortaya çıkarıldı

Aigai Antik Kenti arkeoloji kazılarında et ve balık pazarı ortaya çıkarıldı

Yunt Dağı eteklerindeki Aigai Antik Kenti’ndeki 2018 yılı arkeoloji kazılarında 1900 yıllık olduğu belirtilen Romalıların ‘Macellum’ adını verdikleri et-balık pazarı gün yüzüne çıkarıldı.

Manisa’nın Yunusemre ilçesindeki 2200 yıllık tarihi Aigai Antik Kenti’nde, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Arkeoloji Bölümü iş birliğinde 2018 yılı için arkeolojik kazı çalışmalarında sona gelindi. MCBÜ Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Aiagi Kazı Başkanı Doç. Dr. Yusuf Sezgin ve kazı ekibi, geçmiş yıllarda keşfedilen 1900 yıl öncesine ait et-balık pazarındaki tüm detayları, 2018 yılı kazı çalışmalarında, gün ışığına çıkardı. 

Kazı ekibi haftalar süren çalışma sonrasında, bin 900 yıllık olduğu tahmin edilen et ve balık pazarını tamamen gün ışığına çıkarmayı başardı.

Konuyla ilgili olarak "Agora binasının zemin katı düzleminde, yapının doğusunda bulunan alan bir teras ya da küçük meydan şeklinde tasarlanmıştır. Bu küçük meydanda Agora Binasından ayrı, fakat onunla ile çok yakın bir ilişki içinde olan bir yapı yer almaktadır. Söz konusu yapı Hellenlerin “Makellon”, Romalıların “Macellum” adını verdikleri bir balık veya et pazarı olarak hizmet etmiş olmalıdır." bilgisi verildi.

Bulunan et- balık pazarıyla ilgili bilgi veren Manisa Celal Bayar Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Sezgin, "Biz kazıya başladığımız yıllarda bunun ne olduğunu çok anlayamamıştık. Fakat kazılar sonrasında anladık ki bu aslında bir Macellum. Yani, et-balık pazarı olduğunu gördük. Günümüzdeki kasap gibi düşünelim. Ancak antik dönemde hem kasap, hem balıkçı olarak düşünmek lazım. Burasının et-balık pazarı olduğuna nereden karar verdik diye soracak olursak, zemindeki blok taşlar kireç harcının içerisine yerleştirilmiş. Yani bir sızdırmazlık sağlanmış, su biriktiriliyor. Temiz suyun içeriye girişini ve kirli suyun dışarıya çıkışını sağlayan iki adet kanal var. Bu suyun içerisinde de balık olması lazım. Burası denize 13 kilometre. Ancak, arkamızda akan temiz bir Kocaçay var. Antik dönemden de adını biliyoruz. Ünlü bir çay ve antik ismi ‘Pythikos’ diye biliniyor. Yakın zamana kadar burada yılan balıkları olduğunu biliyoruz. Yılan balıklarının da çok dayanıklı bir balık olduğu için o çaydan tutulup, buraya getirilerek suyun içerisinde belki haftalarca yaşayan ve satılan bir balıktı. Öte yandan da Aigai keçi demek, burada keçi etinin de satıldığını hayal etmek gerekiyor.”

Aigai'de arkeolojik kazılar 15 yıldır sürüyor

Aigai'de arkeolojik kazılar 15 yıldır sürüyor. Bugüne kadar ortaya çıkarılan yapıların en ünlüsü ise büyük depremlere direnen devasa Agora duvarı. Kazılarda bulunan heykel ve döneme ait eşyalar Manisa Arkeoloji Müzesi'nde sergileniyor.

Kenan Yücel - TRT Haber

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar