Sırbistan Cumhuriyeti Belgrad Tarih Enstitüsü ile Türkiye Cumhuriyeti Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu'na bağlı Türk Tarih Kurumu arasındaki "Akademik Mutabakat Zaptı" ise Belgrad Tarih Enstitüsü Müdürü Aleksandar Rastoviç ile Türk Tarih…
"Arkeolog Onur Kara şikayetçi oldu; Antalya Müzesi, İstanbul Üniversitesi Yayınları'na intihal uyarısı yaptı" haberimizin içeriğindeki iddialarda isimleri geçen İ.Ü. Edebiyat fakültesi Sanal Tarihi Bölümü Bizans Sanalı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi…
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türk arkeolojisinin son 50 yıllık gelişimine katkı sunan Prof. Dr. Ahmet Coşkun Özgünel'in hayatını kaybettiğini bildirdi.
Türk Tarihi konusunda önemli araştırma ve makalelere imza atan eğitmen yazar ve tarihçi Necdet Sakaoğlu'nu kaybettik. 27 Ağustos salı günü Bartın'ın Amasra ilçesinde dünya hayatına gözlerini yuman ünlü tarihçinin cenazesi bugün ikindi namazına…
İstanbul'da ölen Türk Tarih Kurumu Şeref Üyesi Prof. Dr. İlgürel, Pazar günü Balıkesir'de son yolculuğuna uğurlandı. İstanbul'da, tedavi gördüğü hastanede enfeksiyon sebebiyle hayatını kaybeden 85 yaşındaki Türk Tarih Kurumu (TTK) Şeref Üyesi Prof.…
Dr. Martin Sweatman'ın Göbeklitepe'deki D Tapınağının 43 numaralı dikilitaşının önemli bir astronomik kayıt içerdiği, hatta 12 bin yıllık güneş takvimi olabileceği varsayımı kamuoyunda yoğun ilgi gördü ama arkeoloji dünyası makaleyi ciddiye almadı.…
Türk arkeoloji camaisı ve Freiburg Üniversitesi Klasik Arkeoloji Bölümü öğretim üyeleri, Emeritus Prof. Dr. Volker Michael Strocka'yı kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyor. 14 Ağustos tarihinde aramızdan ayrılan Prof. Dr. Volker Michael Strocka,…
Tarih boyunca Erzurum'un savunmasında çok büyük önem arz eden tabyalardan 6'sının daha koruma altına alınacağı bildirildi.
İ.U. Edebiyat Fakültesi, Sanat Tarihi Bölümü Bizans Sanatı Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Hatice Ayça Tiryaki Türkmenoğlu ve Doç. Dr. Özgü Çömezoğlu Uzbek'in yazdıkları makalede kullandıkları görsel ve bilgilerde detaylı kaynak kullanmaması…
Arkeolojide turistik hedefler ve "yatırım" faaliyetlerini öne çıkması bilimsel hedefleri baltalamaya başladı. Uluslararası makale yayınlama hedefinde olan kazı başkanlarının yerini bir bir "turistik söylemci" kazı başkanları alıyor. Kazı…
Gazetenin verdiği haberde yer alan iddiaya göre; "yeni bir araştırma", Endonezya’daki Gunung Padang piramidinin 25.000 yıl önce inşa edildiğini ve insan eliyle yapılmamış olabileceğini öne sürüyor. Üstelik bu iddialar, arkeoloji dünyasında büyük…
Osmanlı Devleti'nin son sarayı, tarihte derin izler
bırakan olayların tanığı Yıldız Sarayı, 19 Temmuz'da ziyarete açılacak.
Türklere Anadolu'nun kapılarını açan Malazgirt Savaşı'nın yapıldığı alanın tespiti için yürütülen kazı çalışmaları sürüyor.
Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi Behram köyünde çıkan yangından etkilenen ve makilik alanı 3 gün boyunca ziyarete kapatılan Assos Ören Yeri, kapılarını yeniden açtı.
2011 Yılının Bilim Adamı seçilen arkeolog Doç. Dr. Sabine Ladstätter'in uzun bir hastalığın ardından bugün öğleden sonra 55 yaşında öldüğü açıklandı. 14 yıl boyunca Türkiye'nin Ege kıyısındaki Efes antik kentindeki arkeoloji kazılarını yürüten…
Archaeological Prospection (Arkeolojik Prospeksiyon) dergisinde Kasım 2023’te yayımlanan makale, Endonezya’da adı yerel dilde Aydınlanma Dağı olan yükseltinin aslında eski insanlar tarafından inşa edilen dünyanın en eski piramidi olduğu yönündeki bir…