Anasayfa / Paleontoloji

13 Milyon yıllık maymun bebek kafatası bulundu

Kenya'da yaklaşık 13 milyon yıl önce yaşadığı tespit edilen maymun türüne ait bir bebek kafatası bulundu.

 

Afrika'da hayli eksiksiz bir maymun kafatası fosil bulundu. Kenya'da bulunan fosil, Stony Brook Üniversitesi'ne bağlı Türkana Havzası Enstitüsü üyesi ve ABD'nin De Anza Üniversitesi öğretim üyesi Isaiah Nengo liderliğindeki ekip tarafından incelendi.


Nature dergisinde; Isaiah Nengo, Paul Tafforeau, Christopher C. Gilbert, John G. Fleagle, Ellen R. Miller, Craig Feibel, David L. Fox, Josh Feinberg, Kelsey D. Pugh, Camille Berruyer, Sara Mana, Zachary Engle & Fred Spoor imzaları ile yayınlanan Afrika Miyosenindeki yeni bebek kafatası maymun gelişimi üzerine ışık tutuyor (New infant cranium from the African Miocene sheds light on ape evolution) başlıklı makalede yer alan bilgilere göre; araştırmayı yapan ekip, bulunan fosilin maymun evrimi raştırmalarına ışık tutacağını savundu. Ekibin iddiasına göre bebek maymun kafatası, Primatların evrim ağacında 'ortak ata' sayılabilecek bir türe ait.

Limon büyüklüğünde olup bir ele rahatlıkla sığabilecek kadar küçük fosil kafatası, şimdiye kadar nesli tükenmiş maymunlara ait bulunabilen en eksiksiz kafatası fosili.

Kuzey Kenya’nın Napudet bölgesindeki fosil avcısı John Ekusi tarafından bulunan ve Alesi adı verilen fosil 13 milyon yaşında. 14 ila 10 milyon yıl öncesindeki dönem arasında bulunan ilk tüm maymun kafatası.

Araştırmacılar, kafatasının içine bakmak için hassas 3 boyutlu X-ray görüntüleme yöntemini kullandılar ve beynin boşluklarını, iç kulaklarını ve maymunun henüz çıkmamış yetişkin dişlerini kontrol etti.

New York Şehir Üniversitesi’nden ve fosili inceleyen ekipten Christopher Gilbert, “Asya maymununa benzeyen bir sürü maymun ve daha ilkel primatların fosilleri var. Asya maymunu benzeri özellikler muhtemelen primat gelişimi sırasında birçok kez evrimleşti.” diyor.

Fosilin yetişkin dişleri benzer türlerden daha büyüktü, bu yüzden ekip kafatasının Nyanzapithecus alesi adı verilen yeni bir türe ait olduğunu düşünüyor. “Alesi” ismi, bir Turkana kelimesi ve “ata” anlamına geliyor.

Gilbert, “Nyanzapithecus, genel anatomi bakımından nispeten iyi bilinmeyen bir grup fosil primatı temsil ediyor. Ayrıca maymun olup olmadıkları konusunda da açık sorular var. Yeni çalışma, Nyanzapithecus’u maymunlarla ilişkilendirdi, çünkü N. alesi, önemli bir maymun özelliği olan, iyi gelişmiş kemikli kulak tüplerine sahip. N. alesi ve yakın akrabaları, muhtemelen canlı maymunların ortak atasından hemen önce evrimleşmişlerdi. Biz daha çok, şempanzeler, bonobolar, orangutanlar ve goriller gibi büyük maymunlarla yakından ilişkiliyiz" diyor.

Kanada’daki Toronto Üniversitesi’nden David Begun, “Bu fosil, ilkel maymunların erken çocukluk döneminde nasıl geliştiğine dair muazzam miktarda bilgi sağlıyor.” ifadesini kullanıyor.

Stony Brook Üniversitesi’nden araştırmanın baş yazarı Isaiah Nengo, “Bu bulgu, insan kökenlerinin Afrika’da derin bir geçmişe sahip olduğunu bize söylüyor. İnsan soyları sadece Afrika’da gelişmekle kalmadı aynı zamanda insanlar ve maymunların ait olduğu Hominoid grubu da Afrika’da gelişti.” iddiasını savundu.