140 bin yıl Neandertal ağırlayan mağara
Neandertallerin 180.000 yıl ila 40.000 yılları arasında Fransa’daki bir kıyı mağarasını, sürekli mesken tuttukları anlaşıldı.
Fransa’daki La Cotte de St Brelade mağarasının ve çevresini yeniden incelendiği araştırmada, daha önce bulunmuş buluntular ve 1970’li yıllarda alanda bulunmuş mamut kemikleri tekrar gözden geçirildi. Araştırma Antiquity dergisinde yayımlandı.
Araştırmacılar, deniz yatağının jeolojisini detaylı olarak haritalayabilmek için, alet yapmak için kullanılan hammadde türlerini eşleştirdi ve bu aletlerin nasıl yapıldığını, taşındığı ve değiştirildiğini ayrıntılı olarak inceledi. Bu inceleme, on binlerce yıl önce Neandertallerin hangi kaynaklara ulaşımı olduğunu ve dolaştığı yerleri anlamaya yardımcı oldu.
Southampton Üniversitesi’nden araştırmanın baş yazarı Dr. Andy Shaw, “La Cotte, Neandertaller için özel bir yer gibi gözüküyor. Çok uzun nesiller boyunca burayı özellikle ziyaret ediyorlardı. Bu bölgede nasıl hareket ettiklerini ve nereleri dolaştıklarını anlamak için taş aletlerini inceledik. 180.000 yıl önce buzullar büyüdü ve sıcaklıklar düştü. Onlar muhtemelen, bugün bizim erişilemez olan kıyıdan çok uzak alanlarda yürüyorlardı.”
Daha önceki araştırmalar, mamut kemiklerinin yoğunlaştığı tabakalar üzerine odaklanmıştı fakat bu yeni araştırma; uzun bir süreci ele alıyor ve Neandertallerin 100.000 yıldan fazla bir sürede çevreyi nasıl kullandıklarına bakıyor.
Araştırma ekibi, iklimde ve bölge topografyasında önemli değişimler olmasına rağmen Neandertallerin buraya sürekli olarak geri geldikleri sonucuna vardı. Buzul dönemleri sırasında soğuktan dolayı buraya geldiler. İklim ısınınca ve Jersey, Fransa’ya bağlı geniş bir kıyı ovasını gören yüksek bir nokta haline geldiğinde de gelmeye devam ettiler.
Neandertaller nesiller boyu bu mağaraya geldi.
Neandertallerin son yuvası olabilirBritish Museum’dan Dr. Beccy Scott, “Bu sitenin erken Neandertallerin zihninde “kalıcı” hale nasıl geldiği ile ilgileniyoruz. Özellikle onları Jersey’e neyin çektiğini ortaya koymak daha çok zor. Bütün adanın çok uzaktan görülebilmesi veya gördüklerinde orada bir barınak bulunabileceğini düşünmüş olabilirler. Böylece bilgi aktarılmış olabilir.” diyor.
Makalenin baş yazarı Dr. Matt Pope, Kuzey Avrupa’da muhtemelen en önemli Neandertal sitinin La Cotte de St Brelade olabileceğini belirtiyor ve bölgede Neandertallerin hayatta kalabildiği son yer olabileceğini söylüyor.
Pope, “Burası bugün bizim için önemli olduğu kadar onlar için de önemliydi. 200.000 yıl boyunca burada nasıl hayatta kaldıklarını anlamaya çalışıyoruz. Daha önceki araştırmaların yapamadığı, yeni bir teknoloji ile çevreyi rekonstrükte edebiliyoruz. Projemiz adeta Neandertalleri bu bölgeye geri getirdi ve iklim ve topografya değişikliklerinin o zamandan beri ne kadar önemli olduğunu gösterdi.”
Proje lideri Profesör Clive Gamble, “Jersey, St Brelade Körfezi’nin granit kayalıklarıyla sonlanan bir ada. Neandertallerin binlerce yıl boyunca buraya geri gelmesine yol açan nedenler, Jersey’in geçmişinin nasıl köklü olduğunu gösteriyor. Büyük çevresel değişikliklerle başarıyla baş edebilen tek insan türü biz değiliz ve sonuncu da olmayacağımızı umalım.”
Erman Ertuğrul - Arkeofili.com