2 bin 500 yıllık sütunlar tek tek temizleniyor
Antik çağda Lidya Krallığı'na başkentlik eden Manisa'nın Salihli ilçesindeki Sardes Antik Kenti’ndeki Artemis Tapınağı'nda ortaya çıkarılan sütunların kararmaması için özel kimyasallar ile çalışma yürütülüyor
MANİSA: Antik çağda Lidya Krallığı'nın başkenti Sard Antik Kenti’ndeki kazılarda ortaya çıkarılan sütunların orijinal görünümüne kavuşması için temizlik çalışması yürütülüyor.
Ayakta kalan yapılarıyla dikkati çeken Sardes Antik Kenti'nde, 13 metre genişliğinde giriş takı ve caddelerin ortaya çıkarılması hedefleniyor. Kazıların devam ettiği antik kentte gün yüzüne çıkartılan sütunlardaki kararmalar özel kimyasallarla temizleniyor.
Sardes Antik Kenti'nde kazı çalışmalarına 1854 yılında başlandığını, belirli aralıklarla devam eden çalışmaların 1958 yılından itibaren bilimsel nitelik kazandığını dile getiren Dunlop, 5 bin yıllık antik kentin Lidya Krallığı'nın yanı sıra Pers, Helenistik Yunan, Roma ve Bizans kültürünün izlerini taşıdığını söyledi.
Paranın basıldığı ilk yer olması nedeniyle Sardes Antik Kenti'nin ticari hayata yön veren bir bölge olduğuna işaret eden Dunlop, kazı anlamında büyük zenginliğe sahip kentin, bugüne kadar ancak yüzde 3’lük bölümünün ortaya çıkarılabildiğine dikkati çekti.
Kentte "Gymnasium" denilen hamam ve iyi korunmuş yapılar arasında yer alan ve M.Ö. 5'inci yüzyılın sonlarına tarihlenen Artemis Tapınağı'nda 5 yıllık çalışma programı hazırlandığını bildiren Dunlop, şöyle konuştu:
Şehrin ana giriş kapısı ortaya çıkarılacak
Prof. Dr. Dunlop, şehrin Lidya dönemine ait giriş bölümündeki kazılarda da ikinci yıla girdiklerini, Roma ve Lidya dönemlerine ait bölümlerde çalıştıklarını belirterek, "Şehrin ana giriş kapısını ve caddelerini tamamen ortaya çıkartmaya çalışıyoruz." dedi.
"Kazı çalışmaları sırasında sürpriz bir şekilde Roma dönemine ait 3 geçişli anıtsal bir taka ait kalıntılara ulaştık. Yerdeki blokların bu 3 geçişli taka ait olduğunu düşünüyoruz. Bugüne kadar ortaya çıkarılan ve bildiğimiz takların en genişi 9,7 metre idi. Anladığımız kadarıyla anıtsal takın orta geçişi bugüne kadar bulunan en geniş tak, ölçüleri orta geçişi 13 metre."
5 bin yıllık yerleşim yeri
Salihli ilçesi Sart beldesinde bulunan Sardes, M.Ö. 7'inci yüzyıldan başlayarak M.S. 7'inci yüzyılda erken Bizans dönemine kadar çok sayıda medeniyete ev sahipliği yaptı.
Antik çağda Lidya Krallığı’nın başkenti olan, tarihte devlet güvencesinde paranın ilk basıldığı yer olarak bilinen şehir, tarım, hayvancılık, ticaret ve altın madenciliği sayesinde zenginleşti.
Hıristiyanlığın batıya yayılmasında önemli rol oynayan yedi kiliseden birine de ev sahipliği yapan Sardes'deki kazılarda bulunan eserlerin bir bölümü Manisa Müzesi’nde sergileniyor.
AA Emre Saçlı