Anasayfa / Arkeoloji / Amerika

20 bin yıllık petroglifler UNESCO Dünya Miras Listesinde

1,5 milyon hektar üzerine kurulu Chiribiquete Ulusal Tabiat Parkında, en eskilerinin 20,000 yıl öncesine ait olduğu tahmin edilen yaklaşık 70,000 civarındaki kaya resminde genellikle dev karınca yiyen, yünlü maymun ve jaguar gibi hayvanlar yer alıyor.

 

Kolombiya'nın Guaviare kentinde bulunan ve taşıt erişimi olmayan Chiribiquete Ulusal Tabiat Parkı (Serranía de Chiribiquete), Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos'un gazetecilere yaptığı bir açıklamayla UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alındığını bildir

Kolombiya'nın en büyük doğal parkı Chiribiquete, UNESCO'nun Dünya Miras Listesi'ne girdi.

Yerel basındaki haberlere göre, Kolombiya Antropoloji ve Tarih Enstitüsünün uzun yıllar sürdürdüğü çalışmalar sonucunda Chiribiquete, 24 Haziran'da Bahreyn'in başkenti Manama'da düzenlenen 42. Dünya Miras Komitesi Toplantısı'nda Dünya Miras Listesi'ne alındı.

Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, bugün Twitter hesabından kararı duyurarak, "Kolombiya için harika bir haber! UNESCO, Chiribiquete'yi Dünya Miras Listesi'ne aldı. Biyo çeşitliliğimizi korumak ve geliştirmek için bugün orada olacağız." açıklamasında bulundu.

Yaklaşık 4 milyon hektarlık yüz ölçümüyle ülkenin en büyük doğal parkı Chiribiquete'de yerlilerden kalma 70 bin kaya resmi ile bazıları Eyfel Kulesi'nin 3 katı büyüklüğünde 38 dev kayalık yer alıyor. 

Kayalıklardan bazılarının yüksekliği 900 metreyi aşıyor. 

Ülkenin güneyinde, Caqueta ile Guavire yerel yönetim bölgeleri arasında yer alan Chiribiquete, "Amazonların Sistine Şapeli" olarak tanınıyor. 

İçinde uzun yıllar yasa dışı tarım yapılan Chiribiquete'nin ulusal park alanı, 2013'te yerli kabilelerle yapılan müzakereler sonucu 2,7 milyon hektardan 4,2 milyon hektara genişletildi.

Parkın Dünya Miras Listesi'ne girmesiyle 700'den fazla endemik bitki çeşidi de koruma altına alınacak.

Muhammed Emin Canik - AA