Anasayfa / Aktüel

2016'nın sıradışı arkeolojik keşifleri

Arkeoloji dünyasında 2016 yılı çarpıcı keşiflerin yaşandığı bir yıl oldu. Live Science internet sitesigeçen yılın en önemli arkeolojik keşiflerini sıraladı

 

İsrail'deki antik Hukok Köyü'nde, kazı çalışmalarında bulunan bu taban mozaiği arkeoloji dünyasında büyük yankı uyandırdı. Mısır askerlerinin dev bir balık tarafından yutulduğu sahne arkeoloji dergilerine kapak fotoğrafı olurken, mozaiğe, çok sayıda hayvan figürü barındırdığı için "Nuh'un gemisi" adı verildi.

EN GENÇ MUMYA

Mısır'da, sedir ağacından yapılmış bir tabutun içerisinde en fazla 18 haftalık bir bebek embriyosuna ait mumya bulundu. şimdiye kadar ele geçen "en genç mumya" olarak tanımlanan buluntu, günümüzden 2500 yıl öncesine tarihlendiriliyor.

ÖLÜ DENİZ PARŞÖMENLERİNE TOMOGRAFİ

İsrail'in ölü deniz kıyısındaki Engedi kasabasında 1970 yılında bulunan parşömenler arasında yanmış bir tomar, tomografi cihazı yardımıyla incelendi. parşömenler Hristiyanlığın ve Museviliğin bilinen en eski yazılı kaynakları olarak kabul ediliyorlar.

İÇİÇE GEÇMİŞ İNKA TAPINAKLARI

Meksika'da mayalara ait Chichen Itza antik şehrinde bulunan piramidal tapınaklardan birinin içerisinde, daha önce inşa edilmiş iki piramit yapı daha yer aldığı keşfedildi. İç içe ve üst üste inşa edilmiş bu piramitler tomografi cihazları ile incelenecek.

GEMİCİLİK TARİHİNE DAİR ÖNEMLİ KEŞİF

Mısır'ın Abidos antik şehrinde, bir mezar yapısının içerisinde 3800 yıllık duvar resimleri bulundu. 120 gemi çiziminden oluşan duvar resimleri,, dünyanın ilk uygarlıklarının denizcilikte ne tür teknoloji ve yöntemler kullanıldığını anlamamız açısından çok önemli bir keşif.

BOZKIRIN ORTASINDA 1500 YILLIK TAPINIM ALANI

Kazakistan'da muazzam bir arkeolojik keşif yapıldı. Bozkırın ortasında en az 300 futbol sahası büyüklüğü bir alanda dev kalıntılar topluluğu bulundu.. üzerleri işlenmiş dev taş parçaları en az 1500 yıllık. Burası bir şehir, ya da bozkır göçerlerinin sürekli uğradığı bir tapınım alanı olabilir. Arkeologlar bu yapıların hunlar tarafından inşa edildiğini düşünüyorlar.

HZ. İSA'NIN DENİLEN MEZARDA MERMER ÖLÜ YATAĞI

Kudüs'te Hazreti İsa'ya ait olduğu iddia edilen mezar yapısı açıldı. Mezar odasında mermerden bir ölü yatağı bulundu, arkeologlar araştırmalarını sürdürüyorlar.

ABORİJİNLERİN TARİH ÖNCESİ GÖÇMEN AKRABALARI İDDİASI

Afrika'dan, günümüzden 70 ila 40 bin yıl önce, yine bir insanımsı türün başka bölgelere göç ettiği öne sürüldü. Danimarkalı antropolog ve paleogenetikçiler bu türün gen özelliklerinin Avustralya yerlileri, Aborijinlerde bulunduğunu ileri sürdüler. Bu, Aborijinlerin atalarının, Homo Sapiens tarafından yok edildiği düşünülen Neanderthallerden daha şanslı olduğunu gösteriyor.