2018 Troia Yılı için dalış güzergahları oluşturulacak
Troia yılı kapsamında gerçekleştirilecek proje ile Çanakkale ili sınırlarındaki antik kent kalıntılarına ek olarak, bölgenin su altı biyolojik zenginliklerinin ve batıklarının da turizm değerlerine katılması amaçlanmaktadır."
"2018 Troia Yılı" çerçevesinde Çanakkale Valiliği himayesinde ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) işbirliği ile gerçekleştirilen etkinlikler kapsamında "Adaların Su Altı Dalış Güzergahları" projesine başlandı.
ÇOMÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi, Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü, Bozcaada Kaymakamlığı ve ÇOMÜ Sualtı Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin ortak çalışmaları ile gerçekleştirilecek projenin ilk adımını Bozcaada'nın Sualtı Dalış Güzergahları oluşturulacak.
Proje kapsamında ilk olarak Bozcaada Kaymakamı Mustafa Akın, Yazı İşleri Müdürü Burhan Çebi, Deniz Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatma Çolakoğlu, Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali İşmen'in katıldığı dalış etkinliği gerçekleştirildi.
Bozcaada su altı zenginliklerinin ve değerlerinin ortaya çıkarılmasının planlandığını belirten Dekan Prof. Dr. Fatma Çolakoğlu proje ile ilgili şu bilgileri aktardı:
"Bozcaada antik çağ uygarlıklarında ve Osmanlı döneminde önemli bir yerleşim birimi olmuştur.Hakim rüzgarlar nedeniyle deniz ticaret yolunda olması ve antik dönemden beri ikmal yeri olarak kullanılması, Bozcaada’yı hep önemli kılmıştır. O dönemlerde kötü hava şartlarında ve savaş zamanlarında gemilerin Bozcaada doğal limanlarını saklanma alanı olarak kullandığı da bilinmektedir.
Troia yılı kapsamında gerçekleştirilecek bu proje ile Çanakkale ili sınırları içerisinde mevcut antik yerleşim yerleri kalıntılarına ek olarak, bölgenin su altı biyolojik zenginliklerinin ve batıklarının da turizm değerlerine katılması amaçlanmaktadır."
Proje, "Troia Yılı" boyunca dalış etkinlikleri ile devam edecek.