Anasayfa / Etkinlikler

2024 Uluslararası ANAMED Yıllık Sempozyumu'nun tarihi ve programı açıklandı

19. Uluslararası ANAMED Yıllık Sempozyumu 5-6 Aralık 2024 tarihlerinde ANAMED Oditoryum'da "Bizans(ç)ı Yetiştirmek" mottosu ile gerçekleştirilecek. Geçen yıl vefat eden Bizans Sanat ve mimarlık tarihçisi Robert G. Ousterhout anısına düzenlenen sempozyumda Ousterhout'ın araştırmacı ve hoca olarak alandaki geniş etkisi, öğrencileri ve arkadaşları, ilerleme, değişim ve canlılık açılarından ele alacak.

 

19. Uluslararası ANAMED Yıllık Sempozyumu, Bizans ve Ortaçağ Doğu mimarlığı tarihinin önde gelen isimlerinden biri olan ve yakın zamanda aramızdan ayrılan Robert G. Ousterhout’un anısına bir saygı niteliğinde düzenlenecek. "Bizans(ç)ı Yetiştirmek" mottosu ile gerçekleştirilecek 19. Uluslararası ANAMED Yıllık Sempozyumu 5-6 Aralık 2024 tarihlerinde ANAMED Oditoryum'da düzenlenecek.

Sempozyumun içeriği, tarihi ve programı belli oldu. 

Sempozyum programı: 

ANAMED'den sempozyumla ilgili yapılan açıklama şu şekilde: 

Bizans(ç)ı Büyütmek: Bizans Çalışmalarında İlerleme, Değişim ve Canlılık, Robert G. Ousterhout (1950–2023) Anısına Sempozyum

Tarih: 5 Aralık 2024 - 6 Aralık 2024

Adres: İstiklal Caddesi No: 181 Merkez Han 34433 Beyoğlu İstanbul, Türkiye, İstanbul

Düzenleyici Kurul: Suna Çağaptay, Tolga B. Uyar, Engin Akyürek

Bu sempozyum, Bizans ve Ortaçağ Doğu mimarlığı tarihinin önde gelen isimlerinden biri olan ve yakın zamanda aramızdan ayrılan Robert G. Ousterhout’un anısına bir saygı niteliğindedir. Birçok kişinin Bob olarak tanıdığı Robert G. Ousterhout üretken bir yazar, bir akademisyen, sevecen bir arkadaş ve bir akıl hocasıydı. Yazılı kaynakları, maddi kültürü ve iklim, çevre, ekonomi ve sosyo-dini tarih unsurlarını bir araya getirdiği çığır açan yayınlarıyla Bizans çalışmalarını derinden etkilemiştir.

Hayatı boyunca, Bizans ve Akdeniz’in Ayasofya, Kariye, Kutsal Havariler, Pantokrator ve Kutsal Kabir Kilisesi gibi ikonik anıtlarının uzun zamana yayılmış metamorfozlarının incelemelerinden; özgünlük, sözde devşirme malzeme (pseudo-spolia), kutsallık ve kimlik kavramlarının derin analizlerine ve de mimari bilginin kutsal peyzajlara aktarılmasında duvar ustalarının rolüne kadar birçok araştırma alanını güncel tuttu. Konstantinopolis, Kapadokya, Trakya ve Kudüs üzerine yaptığı mimari okumalar, Bizans peyzajlarının değişen işlevlerini ve akıbetlerini yorumlayan yol gösterici yayınlar oldu. Geniş bir zamansal ve coğrafi perspektife sahip olması, Bizans topraklarını ve bunların Akdeniz’deki şehirciliğin değişen dinamik doğasının küçük ölçekli yansımalarını anlamamıza büyük katkı sağlamıştır.

Kapadokya üzerine yaptığı çalışmalarda görüldüğü üzere, Bob Ousterhout’un disiplinler arası yaklaşımı ve mimarlık tarihi ile peyzaj arkeolojisini benzersiz bir şekilde harmanlaması onu diğerlerinden ayırır. “Mimari formlar bölgeler arasında serbestçe gezinmez; geçiş için bir insana ihtiyaç duyarlar” derken yaptığı gibi, mimari üslup ve teknik arasındaki ayrımı sıklıkla vurgulamıştır. Özellikle Kariye ve Kapadokya üzerine yaptığı çalışmalarda, Bizans’ın içindeki ve ötesindeki bağlantılardan bahsetmek üzere mimari formların canlı köklerine ve izledikleri rotalara öncelik veren odak noktası ve yazıtlara, epigramlara ve bağışçı portrelerine olan sevgisi, ideoloji ve iktidarın temsiline katmanlı bir bakış açısı sağlamıştır. Anıtlar üzerine olduğu kadar Bizans araştırmalarının doğuşuna ve yükselişine, Anadolu ve Orta Doğu’da arkeolojik keşiflerin doğuşuna ve yapılı çevrenin korunmasına katkıda bulunan Osman Hamdi Bey, John Henry Haynes, Gertrude Bell, Thomas Whittemore gibi anıtsal kişilikler üzerine yaptığı çalışmalar da örnek niteliğindedir.

Sempozyum, her biri Bob Ousterhout’un yaşamının ve mirasının farklı bir yönüne odaklanan üç kısım üzerine şekillenecektir. İlk kısımda (İlerleme), Illinois Üniversitesi ve UPenn’deki görev süresi boyunca onunla yakından çalışmış olan akademisyenler yer alacaktır. Bu kişiler Ousterhout’un karakterine, etkilendiği kişilere ve düşünme, araştırma ve arazi çalışması becerilerini şekillendiren bağlamlara ışık tutacaktır.

İkinci kısım (Değişim) Bob Ousterhout’un yürüttüğü Bizans çalışmalarından oluşuyor. Bu kısma, tezlerini yazarken kendisiyle çeşitli konularda ve bölgelerde çalışmış veya birden fazla arazi çalışmasında, etüt gezisinde veya yürüttüğü programlarda kendisiyle iş birliği yapmış akademisyenleri dahil ettik.

Üçüncü kısım (Canlılık) ise Bob Ousterhout’un ötesindeki Bizans çalışmalarını içeriyor. Burada, akademik ve pastoral yolları Bob ile kesişen ve Konstantinopolis, Kapadokya, Kudüs ve daha geniş Bizans ve İslam toprakları üzerine çalışmalarıyla Bob’un mirasına katkıda bulunan akademisyenlere yer verdik.

Bu sempozyumla, Bob’u binalara ve yerleşmelere bakım veren biri olarak anmak istiyoruz. Bir Cornucopia makalesinde “eski binaların büyükanne ve büyükbabalar gibi olduğunu” ve “onları yaşlılıklarında da çok sevdiğimizi”, ancak düzenli kontrollere ve ilaç takviyesine ihtiyaç duyduklarını söylemişti. Bob binaları severdi; onları inceleyip akademik ve kamusal olarak tanınmalarını sağlayarak bize onlara nasıl bakacağımızı ustalıkla öğretti. Fon toplamak ve yapıları korumak üzere izinler almak için yılmadan çalıştı ve bizi bunları daha fazla araştırmaya, onlara dair yorumları derinleştirmeye veya sorgulamaya teşvik etti. Bob, Türkiye’deki Bizans çalışmalarına verilen önemin artması gerektiğine inanan tutkulu ve kararlı bir sözcüydü. Öğrencilerini, meslektaşlarını ve arkadaşlarını yorulmak nedir bilmeden besledi. Onun verdiği destek bizi ve Bizans’a bakışımızı değiştirdi; bu alan onun bilimselliği ve kişiliği sayesinde sürekli büyüyor, değişiyor ve canlı kalıyor.

Dumbarton Oaks ve ARIT işbirliğiyle ANAMED oditoryumunda ve çevrimiçi gerçekleşecek sempozyum genel katılıma açıktır. İngilizce ve Türkçe simultane tercüme sağlanacaktır.

Zoom üzerinden izlemek için https://kocun.zoom.us/webinar/register/WN_VpRq82U9SmS-DCr5mBOUzg#/registration adresinden kayıt yaptırabilirsiniz.