Anasayfa / Paleontoloji

3 milyar yıl önce dünyaya çarpan göktaşı, 'dinozor katili'nden 200 kat büyükmüş!

Dinozorları yok ettiği varsayılan meteordan 200 katı büyük göktaşı 2014'te keşfedilmişti. Bu dev meteorun Dünya’ya yaklaşık 3 milyar yıl önce çarptığı tespit edildi. Göktaşının insanlık tarihindeki en büyük tsunamiyi yarattığı ve okyanusları kaynattığı tahmin ediliyor.

 

Harvard Üniversitesi'nden Prof. Nadja Drabon’un liderliğindeki ekip,  2014'te keşfedilen dev bir meteorun Güney Afrika’daki çarpma bölgesinde incelemeler yaptı.

Araştırma sonuçları, PNAS dergisinde yayımlandı.

Elde edilen bulgular, bu dev çarpmaların sadece yıkıcı olmadığını, aynı zamanda erken yaşamın gelişmesine katkı sağladığını gösterdi.

40-60 km genişliğindeki bu göktaşı üç milyar yıl önce Dünya'ya çarptıği tahmin ediliyor.

S2 adı verilen göktaşının, 66 milyon yıl önce dinozorları yok ettiği savunulan göktaşının 200 katı büyüklüğünde olduğu tahmin ediliyor.

Çarpma, 500 km genişliğinde bir krater oluşturdu ve dünya çapında dev bir tsunami yarattı. Okyanusları kaynatacak kadar ısı üretti ve hava sıcaklıklarını 100°C'ye kadar çıkardı.

Araştırmacılar, bu çarpmaların fosfor ve demir gibi besin maddelerini açığa çıkararak mikroorganizmaların gelişmesine olanak sağladığını keşfetti.

Yeni bulgular, dev çarpmaların erken yaşamı desteklediğini ortaya koyuyor.