Anasayfa / Paleontoloji

4 milyon yıllık insansı kafatası, insana benzerliği ile şaşırttı

Araştırmaya göre; dört milyon yıllık Australopithecus insansı türünün kafatası fosili, kemiklerinin yapısı, Homo Sapiens ile benzerlikler gösterdi. Kafatasının diğer insansılardan daha fazla insana benzeyen süngersi kemiklere sahip olduğu tespit edildi.

 

Güney Afrika'da 1995 yılında bulunan ve dik yürüyebilin ilk insansı tür olduğu tahmin edilen Australopithecus adı verilen nesli tükenmiş insansı türüne ait olduğu belirtilen dört milyon yıllık kafatası, yüksek çözünürlüklü görüntüleme sistemleriyle tarandı,

Jacovec kafatası olarak adlandırılan fosil parçası, Güney Afrika'nın Johannesburg şehrinin yaklaşık 40 km kuzeybatısındaki Sterkfontein Mağaraları alanında yer alan Jacovec Mağarası'nın çökeltilerinde bulunmuştu.

2016 yılında kafatası anatomisinin daha yakından keşfedilmesi için "sanal paleontoloji" uygulamaları ve gelişmiş görüntüleme teknikleri uygulandı.   Witwatersrand Üniversitesi Coğrafya, Arkeoloji ve Çevre Çalışmaları Okulu'ndan Dr. Amelie Beaudet ile Sterkfontein ekibinden meslektaşları; kafatasını, Witwatersrand Üniversitesi'nde Evrimsel Çalışmalar Enstitüsünde yüksek çözünürlüklü görüntüleme sistemleriyle enine boyuna inceledi.   Palaeosciences Mükemmellik Merkezi, Claude Leon Vakfı,  ve Güney Afrika Fransız Enstitüsü arafından finanse edilen araştırmalarda elde edilen sonuçlar; Human Evolution (İnsan Evrimi) Dergisinde 21 Mayıs tarihinde yayınlandı.   Makalede yer alan bilgilere göre; hayli parçalanmış kafatası kemiği, Jacovec Mağarasında bulunan Australopithecus türü hakkında fazla bilgi vermiyor ama insansı türlerin çeşitliği, evrimleri hakkında bazı ipuçları barındırıyor.   Araştırmanın en şaşırtıcı sonucu ise insansı türün kafatasının, Homo Sapiens (insan) türünde olduğu gibi süngersi kemikler içermesi oldu.   Dr. Amelie Beaudet; Çalışmamızda, Jacovec mağarasında bulunan kafatası ve diğer Ausralopithecus fosillerini karşılaştırdık. Sterkfontein mağalarında bulunan kafatasılarının karakteristik olarak süngerimsi kemiklerden oluştuğunu tespit ettik. Süngersi kemik, insan kafatasında da bulunur. Bu da bizi Australopithecus'un beynindeki kan akışının bizimkine benzeyebileceği şüphesine itiyor" dedi.    Bu kafatasını aynı zamanda  ile insansı türler soy ağacının soyu tükenmiş Paranthropus türü ile de karşılaştırdık diyen Dr. Amelie Beaudet; şunları söyledi: Paranthropus insansı türü iki milyon yıl önce Homo Sapiensle birlikte, Güney Afrika'da yaşadı. Ancak hayli farklı biyolojik özelliklere sahip olduğunu saptayabildik. Kemikleri nispeten daha inceydi. Araştırmanın ilerleyen aşamalarında daha ilginç bilgilere ulaşmayı umuyoruz. Araştırmanın insanın evrimi konusunda önemli bilgiler verdiğini söyleyebiliriz " dedi.
  Paleontologlarca insanlığın beşiği sayılan Güney Afrika'nın UNESCO Dünya Miras Alanı içinde kalan paleontolojik alanları; insansı türlerin keşfinde önemli role sahip. Özellikle, Sterkfontein Mağaraları sitesi, Afrika'daki en üretken fosil alanları arasında yer alıyor. 1936'dan bu yana toplanan 3 cins insansı ve insanımsı türe ait 800'den fazla fosil kalıntısı bu alanda bulundu. Australopithecus bu buluntular arasında ikonik olarak niteleniyor.  Ayrıca ünlü "Bayan Ples" ve "Küçük Ayak" türlerine ait fosiller de bu alanda bulundu. Ne var ki fosiller sadece parçalar halinde bulundu. Şimdiye dek eksiksiz tek insansı iskeleti bulunamadı.