400 yıllık tuvalette hazine bulundu
Tarihi 'Sık dişini helası'nın restorasyonunda altın, gümüş ve bronz olmak üzere 400 sikke bulundu. Helanın müzeye dönüştürülmesi düşünülüyor.
TOKAT - Tokattaki tarihi Sulusokak'ta Osmanlı döneminde 1600'lü yıllarda yaptırılan, o dönem çevre esnafının kullandığı tek tuvalet olduğu için halk arasında 'Sık dişini helası' olarak bilinen yapının turizme kazandırılması amacıyla 8 ay önce Tokat Belediyesi tarafından restorasyon çalışması başlatılmıştı.
Çalışmalar kapsamında yaklaşık iki ay önce, belediye çalışanları tarafından bir kese içerisinde farklı boyutlarda 400 altın, gümüş ve bronz sikke bulundu.
Tokat Müze Müdürlüğü yetkililerine teslim edilen yaklaşık 400 adet sikkenin envanter çalışması devam ediyor.
Tarihi Sulusokak Çarşısı'nda depo olarak kullanılan tarihi mekanda Tokat Belediyesi tarafından 8 ay önce başlatıan restorasyonda bulunan sikkelerin müzede sergilenmesi planlanıyor.
YETKİLİLERE TESLİM ETTİK
Birkaç haftaya kadar tarihi sikkelerle ilgili net bilgi alacaklarını belirten, Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, "Tokat tarihi bir şehir. Biz de bu noktada tarihi eserlerimizi ortaya çıkartmaya çalışıyoruz. Sulusokak'ta belediyemize ait, dönemin insanlarının ihtiyaçları için kullanılan 'sık dişini hela'mız var. Biz burada 8 ay önce restorasyon çalışmalarına başladık. Bu çalışmalar yapılırken orada tarihi paralar, altınlar, sikkeler bulduk, Bulunan sikkeler müze yetkililerine teslim edildi. Tarihi anlamda incelemeleri yapılıyor. Hangi tarihi döneme ait, nasıl bir değeri var ya da parasal anlamda karşılığı nedir? Tüm bunlarla alakalı olarak çalışmalar yapılıyor. Sık dişini helası daha bir çok böyle tarihe gebe gibi gözüküyor. Müze olarak değerlendirmeyi planladığımız sık dişi helası Tokat turizmine katkı sağlayacaktır. Bizim amacımız hem tarihi eserleri ortaya çıkarmak hem de geçmişimizdeki o gerçeklerle yüzleşelim, diğer taraftan da hem yerli hem yabancı turistlerinde ilgisini çekelim istiyoruz.” dedi.