Anasayfa / Arkeoloji / Asya

5 Bin yıllık taştan yapılmış piercing bulundu

Kuzey Kutup Bölgesi’nde bulunan 5 bin yıllık iki adet piercing, neolitik çağda da insanın güzelik algısı bulunduğunu gösteriyor.

 

Arkeologlar, Asya’nın kuzey ucundaki Taymır Yarımadası’nda; alt dudağa takılan taştan yapılmış iki adet Labret (piercing) bulduklarını açıkladılar.  Antik takıların taş ok uçlarının yanında bulunduğu belirtildi.

Kuzey Kutup Dairesi’ne 600 kilometre mesafedeki Krasnoyarsk bölgesinin kuzeyinde bulunan takıların M.Ö 3. bin yıllara ait olduğu tahmin ediliyor.

Labret ismi verilen dudak takıları; deniz kabuklarından, kemiklerden ve taşlardan yapılıyordu. Hem kadın hem de erkekler tarafından dudağa ya da dudak kenarına takılan aksesuarların; Eskimolar, Aleutlar ve Kuzey Amerika Kızılderililerin ataları tarafından da kullanıldığı da biliniyor.

Keşif Ekibinde yer alan arkeolog Danil Lysenko, labretlerin kazı yapılmadan bulunmasını “Tundralarda ve kumluk alanlarda, kuvvetli rüzgârlar yüzeydeki birikintileri savurduğunda; bu tarz antik objelerle karşılaşılabiliyor” şeklinde yorumladı.

Öte yandan; Krasnoyarsk Jeoarkeoloji keşif ekibi tarafından bulunan aksesuarların benzerlerinin yaklaşık 40 yıl önce, Sovyet sosyalist Cumhuriyet Birliği (SSCB) Dönemi’nde, Leonid Khlobystin tarafından aynı alanda gerçekleştirilen arkeolojik kazılar sırasında da bulunduğu hatırlatıldı.