Anasayfa / Arkeoloji / Avrupa

6.200 yıllık 'Venüs'ün kalça ve bacakları bulundu

Moravia-Silesia'daki arkeolojik buluntular arasında "tarih öncesi Venus heykelciği" olarak tanımlanan pişmiş topraktan kadın heykelciğinin alt kısmı keşfedildi

 

Çek Cumhuriyeti'nin Moravya-Silezya (Moravia-Silesia) bölgesinin Opava mevkiinde yol inşaatı için yapılan çalışmalar sırasında ortaya çıkan arkeolojik alandan toplanan parçalar incelenirken, eşsiz bir parça arkeologların dikkatini çekti. 

Neolitik çağın son ya da Kalkolitik Çağ'ın ilk evresine tarihlenen Terracotta heykel parçası yaklaşık 6 bin 200 yıllıktı.

Yaklaşık 6 santim boyundaki heykelcik bir kadın vücudunun göbekten allta kalan kısmını yani kalça ve bacaklarını içeriyordu. Arkeoloji dünyasında Venüs olarak adlandırılması gelenek haline gelen tarih öncesi kadın heykelleri gibi kalçalar abartılı şekilde tasarlanmıştı. Torsonun üst kısmı diğer parçalar arasında bulunamadı. Heykelciğe Venüs d 'Opava adı verildi.

Torso nedir?


Bilimler Akademisi arkeologlarına göre, heykel; başta Macaristan, Slovakya ve Yukarı Silezya'da ortaya çıkan Lengyel'in kültürü (Lengyel's culture) insanları tarafından yaklaşık M.Ö. 4.200 civarında yaratılmış bir pagan inancı ürünüydü.

Arkeoloji kazıları müdürü Arkeolog Kateřina Papáková, "Olağanüstü bir keşif. 1980'lerde Opava bölgesindeki Velké Hoštice'de birçok paleolitik dişi heykelcik torsosu keşfedilmişti. Gövdeleri bilinen Venüs heykellerinden farklı. Bulduğumuz heykel, daha çok Doğu Avrupa kültürlerinin, özellikle de günümüz Ukrayna topraklarında kalan Trypillia kültürünün özellikleri taşıyor" dedi.

Güney Moravya'da keşfedilen dünyadaki en eski keramik figürin olan ünlü Venüs de Věstonice'ye benzeyen Venüs d 'Opava, Çek topraklarında bulunan diğer kadın heykellerden daha az dayanıklı.

Heykelciğin keşfini ilimler Akademisi'ndeki arkeologlar büyük şans olarak yorumluyor. Geçen yıl ekim ayında sona eren Opava'daki krtarma kazılarında arkeologlar tarih öncesi yerleşim alanı ortaya çıkarmış ve dört kulübe kalıntısı da dahil şömine parçaları, çeşitli aletler ve balık ağı ağırlıkları gibi çok sayıda obje bulmuştu. Kazılar sona erdiğinde daha sonra incelenmek üzere pek çok keramik kırıntısı bulunan parçalar da kutulara konulmuştu. Geçen hafta kataloglama çalışması yapılırken heykelcik keşfedildi.

Kateřina Papáková, "Heykel çeşitli analizlere tabi tutulacak. 3D tarayıcı kullanarak üç boyutlu bir model oluşturmak istiyoruz. Gelecek yıl Venüsümüz ile birlikte kazı çalışmaları sırasında bulunan diğer objeler halka arz edilebilir" dedi.

arkeolojikhaber.com