Anasayfa / Antropoloji

9 Bin yaşındaki Teselyalı genç kızın yüzü

Mezolitik Çağ'da kadınlarının nasıl göründüğüne dair ipuçları verecek yüz canlandırma operasyonu ile 9 bin yıllık kafatasına olası yüz şekli tasarlandı.

 

Yunanistan’daki bir mağarada bulunan kafatasından hareketle Mezolitik dönemde yaşayan genç kızın yüzü yeniden canlandırıldı.

1993 yılında Yunanistan’ın Teselya bölgesindeki Theopetra Mağarası’nda bulunan kafatasının; insanların avcı toplayıcılıktan çiftçiliğe geçiş yaptığı yaklaşık 9.000 yıl öncesi zaman dilimine ait (Mezolitik Çağ - M.Ö 7 bin) olduğu tespit edildi.

Kafatası 15-18 yaşlarında bir genç kıza aitti. Avcı kültürden tarım kültürüne geçişin şafağı olarak nitelendirilen zaman diliminden dolayı, arkeologlar genç kıza şafak anlamına gelen Avgi adını verdi.

Atina Üniversitesi; aralarında nörolog, endokrinolog, ortopedi uzmanı, ortodontistlerin yanı sıra İsveçli arkeolog ve heykeltraş Oscar Nilsson bulunduğu bilimsel ekiple, insanoğlunun yüzünün bundan 9 bin yıl önce nasıl göründüğü sorusuna yanıt aradı.

Ekip, yüzü yeniden oluşturmak için kafatasını en ince detaylarına kadar taradı.  3 boyutlu yazıcı ile hatlara uygun doku parçları tasarladı. Kasların olası tasarımı ardından deri dokusu ve gözler tasarlandı.

Sonuçta ortaya çıkan yüz hatları hayli sert hatta erkeksi görünümdeydi.

Agni`nin tasarlanan yüzünde çenenin dışa çıkık olması; yumuşatılması için hayvan derilerinin çiğnenmesinin doğurduğuna yorumlanıyor.  Dişlerle deri yumuşatmanın o yıllarda oldukça yaygın olduğu iddia ediliyor.

Arkeolog  Nilsson`a göre, insanların yüzündeki bazı sert öğeler zaman içinde yumuşadı, bazıları da git gide yok olmaya yüz tuttu.

arkeolojikhaber.com