AB'den tarihi eser ticaretine yeni ayar
Tarihi eser kaçakçılığı ile mücadele için adım atan AB Komisyonu, terörün finansmanında kullanıldığı gerekçesiyle tarihi eser ve kültürel varlıkların ticaretini azaltmak için yeni kurallar içeren düzenleme teklifi hazırladı.
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, terörün finansmanında kullanılan tarihi eser ve kültürel varlıkların ticaretini azaltmak için yeni kurallar içeren düzenleme teklifi hazırladı.
AB Komisyonu'nun açıkladığı düzenleme teklifine göre, AB çapında tarihi eser, antika ve kültür varlıkları için ortak bir tanımlanma yapılacak.
Buna göre, 250 yıldan daha eski arkeolojik objeler, bulgular, yazıtlar, heykeller, sanat koleksiyonları ve antikaların ithalatı zorlaştırılacak.
Tarihi eser ithalatçılarının AB yetkililerinden lisans alması zorunluluğu getirilecek.
İthalatçılar, AB dışındaki ülkelerden getirdikleri ürünleri yasal olarak edindiklerini titiz bir sertifikasyonla kanıtlamak zorunda olacak.
AB üyesi bütün ülkelerin gümrük çalışanları, benzer yetkilerle donatılacak ve uygunsuz buldukları tarihi eserlere el koyabilecek.
Gümrük çalışanlarına ve diğer emniyet kuvvetlerine tarihi eser kaçakçılığına yönelik eğitim verilecek.
AB üyesi bütün ülkelerin tarihi eser kaçakçılarına yönelik etkili ve caydırıcı oranda cezalar uygulaması gerekecek.
AB'ye Irak ve Suriye’den tarihi eser ve kültür malları ithalatı yasaklanmış durumda bulunuyor. Mevcut kurallardaki boşluklar ithalat ve ihracatçılar tarafından istismar edilebiliyor.
Avrupa'da sanat, antika ve tarihi eser piyasasının yıllık 19 milyar avro civarında olduğu, bu gelirlerden terör örgütlerinin finansman sağladığı düşünülüyor.
Teklifin yasalaşması için AB Konseyi, AB Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu arasında üçlü görüşmeler yapılacak. Tarafların bir metin üzerinde uzlaşması halinde tüm kurumların onayının ardından teklif yürürlüğe girecek, ardından da AB üyesi ülkelerin gerekli düzenlemeleri gerçekleştirmesi gerekecek.
Ata Ufuk Şeker - AA
arkeolojihaber, arkeoloji haber, arkeoloji haberleri, arkeoloji,