Anasayfa / Etkinlikler

Abora-IV replikası Kaş limanında sevgi gösterileri ile karşılandı

Seferi bittiğinde Antalya'da Patara Antik Limanı'nda sergilenecek papirüs kamışından yapılan antik gemi replikası Abora-IV gemisi için Antalya'nın Kaş ilçesindeki marinada karşılama töreni düzenlendi.

 

Geminin kaptanı Alman Arkeolog Dr. Dominique Görlitz, Bulgaristan'nın Varna Limanı'ndan yola çıkarak  önce İstanbul'a ardından Çanakkale'yi geçerek Ege'ye açıldıklarını belirterek, "Çok mutluyuz, büyük bir rüya gerçekleşmiş oldu" dedi.

Yolculuğun zaman zaman sert, zaman zamansa sakin geçtiğini anlatan Görlitz, bazen hiç yerlerinden kıpırdamayacak kadar rüzgarsız günleri yaşadıklarını, bazen de çok sert rüzgarlarla ters istikametlere sürüklendiklerini anlattı.

Görlitz, bir an başaramayacaklarını düşündüklerini dile getirerek, güç de olsa Kaş'a ulaştıklarını ifade etti.

"Türkiye'de kalıcı olarak sergilenmesi büyük onur"

Gemi'nin sefer sonrası Patara Antik Kenti'nde kalıcı olarak sergilenmesi için Türk Makamları ile yaptığı görğüşmenin olumlu sonuçlanmasından mutluluk duyduğunu belirten Görlitz, teklifinin gerçekleşmesi nedeniyle başta Dışişleri Bakanlığı olmak üzere emeği geçenlere teşekkür etti.

Bulgaristan'da yapılan bir geminin Türkiye'de kalıcı olarak sergilenmesini büyük onur olduğunu söyleyen Görlitz, "Gemi, 2 bin yıl öncesindeki denizcilerin yöntemleriyle Bulgaristan'da yapıldı. Şimdi antik bir liman olan Patara'da kalıcı olarak sergilenmesi çok güzel bir durum." diye konuştu.

Patara Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Havva İşkan Işık da önemli bir arkeoloji projesinin Patara'da sergilenecek olmasından kıvanç duyduğunu dile getirerek, "Bilimsel ve denizcilik tarihi açısından bu gemi, Likya'nın dünyaya açılan, dönemin dünyanın en büyük limanlarından biri olan Patara Limanı'na çok yakıştı. Pek çok kişi bu gemiyi ve Patara'yı görmeye gelecektir." değerlendirmesinde bulundu.

- Gemi, Patara Antik Limanı'nda sergilenecek

Almanya'nın Chemnitz kentindeki Deneysel Arkeoloji ve Araştırma Derneğinin himayesinde, Görlitz yönetimindeki 12 kişilik ekiple yürütülen Abora-IV Projesi, antik çağlarda Mısırlı denizcilerin kamıştan mamul küçük gemilerle boğazlardan geçip Karadeniz'deki limanlara ulaşabildiklerini kanıtlamayı amaçlıyordu.

Mısır'da artık yeterli miktarda papirüs bulunamadığı için Bolivya'dan getirilen özel kamışlarla Bulgaristan'ın Varna kentinde imal edilen ve antik dönem denizcilik yöntemleriyle yol alabilecek şekilde tasarlanan 14 metre uzunluğundaki gemi, 1 Ağustos'ta düzenlenen törenle denize indirilmişti.

Deneysel arkeoloji projesi Abora-IV, asırlar önce Mısır'dan yola çıkan kamış gemilerin Karadeniz'i geçerek Tuna Nehri'ne kadar uzanan bir ticaret hattını kullandıklarını ve dönemin teknik gelişmişlik seviyesinin bunun için yeterli olduğunu kanıtlamayı hedefliyordu.

Gemi, 20 Ağustos'ta İstanbul Boğazı girişinde Kıyı Emniyet Amirliği botlarınca karşılanmış, önce Rumeli Feneri'ne sonra da Kalamış Yat Limanı'na çekilmişti. Daha sonra Türk makamlarınca sağlanan kılavuz gemilerin refakatinde Çanakkale Boğazı'nı geçen gemi, yapılan anlaşma gereği, Türkiye'ye hedşye edilecek ve kalıcı olarak Antik Patara Limanı'nda sergilenecek.

AA