Anasayfa / Kütüphane / Sözlük

Adli Arkeoloji

Adli Arkeoloji nedir?

 

Adli Arkeoloji nedir?

Adli arkeoloji, En basit tanımı ile arkeoloji biliminin tekniğini kullanarak, adli vakaları neticelendiren ya da tersine arkeolojik ölümleri adli yöntemler kullanarak çözmeye çalışan bilim dalıdır.

Arkeolojinin kullandığı teknik ve bakış açısı, adli vakaların çözümünde de sıklıkla kullanılır. Cinayete kurban gitmiş veya şiddete maruz kalmış cesetlerin ve bununla ilgili delillerin ortaya çıkarılması, toplanması ve belgelenmesi, arkeolojik kazı yöntemleri kullanılarak sağlıklı bir biçimde yapılabilmektedir.

Öte yandan arkeoloji bilimi de bazı durumlarda adli bilimlere ihtiyaç duyar. Kişilerin ölüm nedenleri, hastalıkları, akrabalık ilişkileri birçok arkeolojik sorunun çözümünde önemlidir. Örneğin çoklu gömüt yapılmış mezarlardaki kişilerin DNA profillerinin ortaya çıkarılması, mezarın niteliğinin ve gömü adetlerinin çözümünde adli yöntemler önemli bilgi kaynağıdır.

Artık araştırıcılar birçok vakada DNA analizleri kullanmaktadır. Ölen kişinin kimlik tespitinde büyük rol oynayacak bu testin yapılabilmesi için örnek toplamak şarttır. Doku ile kaplı kemik, ayak kemiği veya omurga kemiği bunun için kullanılabilir. Diş ya da femurun başındaki süngerimsi kemikler de işe yarayabilir.

Arkeolojik kazı alanından toplanan bulgular ölüm nedeni, ölüm zamanı ve olayın failleri hakkında önemli bilgiler saklar. Bu nedenle her bulgunun ortaya çıkarılıp kaydedilmesi, toplanması ve laboratuar ortamına taşınması önemlidir. Bu alan adli arkeolojinin sahasına girer.

Adli arkeoloji, standart arkeolojik metotlara başvurur ve buna ilaveten iskeletin ya da gömülü insanın bulunduğu yerde, olay yeri araştırma tekniklerini de uygular. Öte yandan bazen bir mezarın, gerçekten şüpheli kişiye ait olup olmadığını anlamak için de kazılması gerekebilir.