Anasayfa / Etkinlikler

Afrodisias Arkeoloji Atölyesi, 600 çocuğu eğitti

Karacasu’da bulunan Afrodisias Antik Kenti'nde açılan Arkeoloji Atölyesi'nin bir ay süren eğitim çalışmaları tamamlandı.

 

10.00–15.00 saatleri arasında gerçekleştirilen ve 28 iş günü açık olan Afrodisias Arkeoloji Atölyesi’ne kayıtlı olarak 600 çocuk, 56 yetişkin olmak üzere toplam 656 kişi katıldı. Eğitim alan çocuklara “Kültürel Emanetlerin Koruyucusu Belgesi” verildi. Arkeolog Gülay Sert tarafından Geyre Vakfının sponsorluğunda açılan Arkeoloji Atölyesi bu yaz dönemindeki çalışmalarını tamamladı. Çocuklar bir yandan Dünya Kalıcı Mirası Listesi'ne giren Afrodisias’ı gezip bilgi sahibi olurken, bir yandan da gördükleri eserleri boyama, kabartma ve baskı yoluyla yapıp hayal dünyalarını geliştirme şansı yakaladı.

Karacasu’da Milli Eğitim Müdürlüğü ve Müftülüğün oluşturduğu 25 kişilik öğrenci gruplarının katıldığı etkinlik saat 10.00 ile 15.00 saatleri arasında gerçekleştirildi. Bir ay süren etkinliğe çevre ilçelerden başvuruda bulunan öğrenci grupları da katıldı. Geyre Vakfının ulaşım ve yemek imkanı sağladığı etkinlikte Gülay Sert’in yanı sıra arkeolog Nuray Kaygaz ve Meryem Özben görev yaptı.

ANTİK MECLİS CANLANDIRILDI

Çalışmalar hakkında bilgi veren Arkeolog Gülay Sert, “Bütün insanlığın ortak mirası olarak kabul edilen, evrensel değerlere sahip kültürel ve doğal varlıkların UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmasının temel amacı, onları dünyaya tanıtmak, toplumda söz konusu evrensel mirasa sahip çıkacak bilinci oluşturmaktır. Bu amaç doğrultusunda 2017 yılında Unesco Dünya Mirası Listesi’ne giren Afrodisias Arkeolojik Alanı’nda, Afrodisias Müzesi’ne bağlı olarak, Geyre Vakfı tarafından finanse edilen Afrodisias Arkeoloji Atölyesi Projesi başlatıldı. İklim koşulları ve kentin büyüklüğü göz önüne alınarak alan gezisinde de Sebasteion, Tetrapylon, Meclis Binası ve Afrodit Tapınağı gibi belirli yerler seçildi. Meclis Binası’nda günümüz meclis oturumlarını yansıtan drama çalışması yaptırıldı. Çocuklar tarafından belirlenen eğitim, sağlık, çevre sorunları, insan ve hayvan hakları gibi konular üzerinde tartışıldı. Çocukların sorunlara yaklaşımı, ilginç önerileri, gösterdikleri bilinç ve duyarlılık gelecek adına oldukça umut vericiydi” dedi.

MİNİK ARKEOLOGLAR BELGELERİNİ ALDI

Katılımcı gruplara eşlik eden veli, öğretmen, cami imamı ve Kur'an kursu eğitmenlerinin de projeden yararlanmalarının sağlandığını ifade eden Sert, “Yetişkinlerin çoğunun Afrodisias’a daha önce gelmedikleri, gelenlerin de dolaşıp çıktıkları öğrenildi. Afrodisias hakkında ne bildikleri sorulduğunda çoğunun ya hiç bir şey bilmediği, ya da kulaktan duyma ve eksik bilgilere sahip oldukları anlaşıldı. Dünyanın en önemli yerleşmelerinden biri olarak bulunduğu yöre insanları tarafından tanınmaması üzücü olmakla birlikte, burada gerçekleştirilen çalışmalar sayesinde bilgi sahibi olarak ve önemini kavrayarak alandan ayrılmaları sevindirici oldu. Burada kısaca özetlenen eğitim modelinin hem çocuk, hem de yetişkinlerin yoğun ilgisini çektiği, Afrodisias hakkında bilgi sahibi oldukları gözlemlendi. Afrodisias’ı koruyacaklarına dair söz aldıktan sonra kendilerine 'Kültürel Emanetlerin Koruyucusu Belgesi' verilen çocuklar, yaptıkları ürünler ve hiç unutmayacakları anılarla alandan ayrıldı” değerlendirmesinde bulundu.

www.sesgazetesi.com.tr