Afrodisias Arkeoloji Atölyesi her yıl 700 öğrenciye eğitim veriyor
Arkeoloji Atölyesi, bu yılda yüzlerce çocuğu ağırladı UNESCO dünya mirası listesine giren Afrodisias Antik Kenti, Geyre Vakfı Sponsorluğunda Kültür ve Turizm Bakanlığının projesi olan Arkeoloji Atölyesinde geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da yüzlerce çocuğu ağırladı.
Aydın'ın Karacasu ilçesindeki Afrodisias Antik Kenti'nde 16 Temmuz’da başlayıp 23 Ağustos Cuma günü son bulacak Arkeoloji Atölyesi, her gün çocuklarla dolup taşarken Geyre Vakfından Arkeolog Gülay Sert, geleceğin büyüklerine şimdiden tarih bilinci ve sevgisi aşılıyor.
İlçe Müftülükleri ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri aracılığıyla Karacasu ve çevresindeki ilçelerdeki okul çağındaki çocukları ağırlayan Arkeoloji Atölyesinin son misafirleri Karacasulu çocuklar oldu.
Karacasu Halk Kütüphanesi Müdürü Hale Çetin, Osman Öztürk, KÜYAP 2019 programı kapsamında ilçe Milli Eğitim Müdürlüğünün destekleri ile her gün 20’er kişilik öğrenci guruplarını Afrodisias Antik Kentindeki Geyre Vakfı sponsorluğunda yürütülen Arkeoloji Atölyesine götürdü. Atölyede 5 saat süren etkinlik kapsamında çocuklar, hoşça vakit geçirip tarih bilincine erişti.
Geyre Vakfından Arkeolog Gülay Sert’in, çocuklara ilk konferans vererek başladığı program Müzenin gezilmesi, ören yeri gezisi ve çocuklar için oluşturulan kazı alanında kazı çalışmaları ile son buldu. Alman kurdu Hades’in de katıldığı atölye çalışmalarında, çocuklar yaşadıkları coğrafyayı, M.Ö. 300 yıllarına dayanan Roma ve Bizans dönemlerinin izlerini taşıyan Afrodisias Antik Kentini tanıma fırsatı buldu.
Geçtiğimiz yıl başlayıp önümüzdeki yıllarda da devam edecek geniş kapsamlı büyük bir proje olan Arkeoloji atölyesiyle, çocukların hem coğrafya bilinci hem yaşadıkları coğrafyanın önemini kavramalarına yardımcı olduğunu dile getiren Gülay Sert, programına yanında ayırmadığı Alman kurdu Hades’i de dahil edip çocuklara aynı zamanda hayvan sevgisini de aşılaması dikkat çekti.
Gülay Sert: Bilinç ve duyarlılık geleceğe dair umut verici
Büyük bir coğrafyaya sahip ören yerinde, Sebasteion, Tetrapylon, Meclis Binası ve Afrodit Aşk Tapınağı gibi seçilen belirli yerlerde çocukların yetenekleri doğrultusunda çeşitli drama, tiyatro, eğitim, insan ve hayvan hakları, çevre sorunları gibi konular üzerinde eğitim veren Gülay Sert, “Eğlenerek geçmiş tarihlerini, yaşadıkları coğrafyalarını öğreniyorlar. Çocukların sorunlara ve çevre konularına gösterdikleri bilinç ve duyarlılık geleceğe dair umut verici. Çocuklar, yeteneklerini ve hayal güçlerini kullanarak farkındalık yaşadı” dedi.
Sert, “Yaşadıkları coğrafyaya karşı hem kültür varlıklarına karşı daha saygı sevgi ve koruma bilinci gelişiyor. Büyüklerde en sık rastladığım şey eğitim verdiğimde en değerli ne buldunuz diye soruyorlar. Onlar için en değerli hazine altını kast ediyorlar. Biz ise onlara buldukları her şeyin çok değerli olduğunu vurgulamaya çalışıyoruz. Büyükler değerini, çocuklar önemini soruyor. O yüzden geleceğin büyüklerini şimdiden eğitelim ki yaşadıkları çevreye duyarlı bilinçli nesiller yetiştirelim. Biz onların hiç birinin arkeolog olmasını beklemiyoruz. Gelecekte asker, vali, milletvekili, cumhurbaşkanı çeşitli meslek sahibi olabilirler. Kültür varlıklarının değerini bilip koruyalım” diye konuştu.
Afrodisias’ın çok tanıtılmaya ihtiyacı var
Çocuklarla başlayan Arkeoloji Atölyesinin önümüzdeki yıllarda gençler ve yetişkinlerle de devam edeceğini sözlerine ekleyen Sert, “Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da 700 öğrenciyi ağırladık. Bu çok önemli bir rakam. 700 kişide 70 kişiye amacına ulaştırsak bu çok önemli. Afrodisias’ın çok tanıtılmaya ihtiyacı var. Afrodisias’ı dünyaya tanıtacağız” şeklinde ifade etti. Etkinlik boyunca öğle yemekleri, ulaşım masrafları Geyre Vakfından dondurmaların da Belediye Başkanı Zeki İnal tarafından karşılandığını ifade eden Sert, programa katılan çocuklardan Afrodisias’ı koruyacaklarına dair söz aldıktan sonra 'Kültürel Emanetlerin Koruyucusu" belgelerini takdim etti. Çocuklar, Afrodisias'tan unutamayacakları anılarla ayrıldı. Kaynak: Arkeoloji Atölyesi, bu yılda yüzlerce çocuğu ağırladı
Gülay Öztekin - www.aydinhedef.com.tr