Agones
Agones nedir?
Agones: Atina komedyasında, iki karakter arasındaki karşılıklı tartışma ya da yarışma.
Oldukça düzenli bir yapıda kurulmuş olan bu oyunların gelenekselleşmiş birkaç biçimsel öğesinden birini de agones oluşturur.
Dionysos Şenliklerine MÖ 487de giren ve varlığını Aristophanes'in yapıtlarında sürdüren eski komedyanın, kendi içinde çok az çeşitlemeye olanak tanıyan katı bir yapısı vardır. Olay örgüsünü oluşturan ikilemin kabaca açıklandığı bir prologos ile başlayan oyunlar, parados ile (koronun içeri girişi) devam eder.
Aristophanes'in komedyalarında koro üyeleri sahneye çoğu kez hayvan kılığında girerler. Ardından oyunculardan biriyle koro arasında ya da iki oyuncu arasında bir tartışma ya da agones başlar. Koronun yarısı bir oyuncuyu, öbür yarısı da öbür oyuncuyu destekler. Karşıt ilkeleri temsil eden oyuncular, Platon'un diyalektik diyaloglarını anımsatır bir biçimde tartışırlar. Örneğin Aristophanes'in "Nephelai" (bulutlar) adlı oyununda agones, doğru ve yanlış mantığı konu alır.
Tartışmayı Parabasis (öne doğru geliş) bölümü izler. Bu noktada koro, öne doğru ilerleyerek doğrudan seyircilere seslenir; şair adına konuşur, çoğu kez ünlü ve varlıklı kişilere, toplumsal ve sjyasal ilkelere saldırarak seyirciye söylev verir. Agones'in Eski komedyanın inceden inceye işlenip geliştirilmiş neklerinin kaynağı, büyük bir olaslıkla komedyanın da kaynağını oluşturan mimetik (taklitçi) törenlerdir. Örneğin insanların, yeniden üremeyi ve dünyaya gelmeyi taklit etmeye çalıştıkları bereket törenleri bunlar arasındadır.