Anasayfa / Kütüphane / Sözlük

Agrionia

Agrionia nedir?

 

1. Agrionia: Antik Yunan’da, Şarap Tanrısı Dionysos onuruna Boiotia’daki Orkhomenos ile başka bazı kentlerde düzenlenen dinsel şenlik.

 

2. Agrionia: Şarap Tanrısı Dionysos onuruna Boiotia'daki Orkhomenos ile başka kentlerde her yıl düzenlenen dinsel şenlik. Mitolojiye göre, Orkhomenos kentinin kralı Minyas'ın kızları, Dionysos için yapılan ayinleri aşağıladıklarından onun tarafından cezalandırılırlar. Çıldırıp kendi çocuklarından birinin etini yerler, sonunda yarasa ya da kuşa dönüşürler. Bu festivalde kadınlar, sanki kaçmış gibi, Dionysos'u ararlar, sonra aramaktan vazgeçerler ve Musa'lara kaçmış olduğunu, onlarla birlikte gizlendiğini söylerler; biraz
sonra, yemek sona erdiğinde, birbirlerine bilmeceler ve sözcük oyunlan sorarlar. Ve oleiai denilen kadınlar, bir Dionysos rahibi tarafından kılıçla kovalanırlar, en arkada kalan kadın rahip tarafından yakalanırsa onu öldürmesine izin verilir. Ancak bu geleneğin her zaman uygulandığını söylemek doğru değildir. Ayrıca Argos'ta da aynı adı taşıyan, Proitos'un kızlarından birine adanmış bir festival kutlanırdı.