Anasayfa / Kütüphane / Sözlük

Aigina

Aigina neresidir?

 

Aigina: Yunanistan’ın güneydoğusunda Saron Körfezi’nde ada.

Küçük bir ada olmasına rağmen Yunan tarihinde önemli yeri olan bir yerleşimdir.

Eski adı Oinone’dir.

Dağlık ve volkanik bir yapıda olan ada Attika ile Peloponnesos arasında orta yerde bulunur. Bu merkezi konumu nedeniyle ada Geç Neolitik Dönemden itibaren ticari bir üs olmuş ve Kiklad Adaları, Anadolu ve Mısır’la ilişki içinde bulunmuştur.

Adadaki ilk yerleşim MÖ 4. binin sonlarına doğru Akhalar tarafından kurulmuştur.

Daha sonra Epidauros’tan gelen Dorlar adaya egemen oldu.

MÖ 7- 6. yüzyılda adanın güçlü bir deniz filosu vardı.

Tüccar aristokrat sınıfı çömlek ve bronz mamullerini Akdeniz’de satarak adanın ününü arttırdılar. Böylece klasik dünyanın en eski ağırlık ölçüleri Aigina’da oluşturuldu.

MÖ 6. yüzyılda Atina Aigina’nın ticari hegemonyasına karşı faaliyetler yürütmeye başlayınca ada halkı önce Sparta, sonra Thebai ve en son Perslerle ittifak yaptı.

Dareios I’un Yunanistan seferi öncesinde Yunan kentlerinden toprak ve su talebine Aigina’lıların olumlu yanıt vermesinin Atina’lıları çok kızdırdığını Herodotos’tan öğreniyoruz.  Buna karşın MÖ 480’deki Salamis Deniz Savaşı’nda Aigina’lılar Yunan donanmasına otuz gemi verdiler ve cesaretleri ile ün kazandılar.

Atinalılar uzun bir kuşatmadan sonra MÖ 456’da adayı ele geçirdiler. Bununla da yetinmeyip MÖ 431’de adanın tüm yerli halkını kovarak kendi yurttaşlarını yerleştirdiler.

Sparta kralı Lysandros MÖ 404’te Aigina’lılara adalarına dönme hakkı tanıdı.

MÖ 210’de Aigina’nın Pergamon Krallığının eline geçmesinden sonra ada yeniden bir refah dönemi yaşadı.

2. Aigina: Irmak tanrı Asopos'un kızı.

Aigina'ya tutulan Zeus onu Oinone adasına kaçırır. Aigina bu adada Aiakos'u doğurur. Sonradan Aktor'la evlenip, Patroklos'un babası olacak Menoitios'u dünyaya getirir. Aiakos bir süre sonra adaya bir Pelasg soyu yerleştirip Oinone'ye anasının adını vererek Aigina der.