Akköy'ün Osmanlı Mirası Nakışlı Camisi korumaya alındı
Denizli'de Kaderine Terk Edilen Osmanlı Camisi Kurda Kuşa Emanet haberimizle içler acısı halini dile getirdiğimiz Akköy Mahallesi'nde bulunan, içindeki görkemli kalem işlerinden dolayı Nakışlı Cami olarak bilinen Osmanlı dönemine ait Yukarı Cami duyarlı yetkililerce koruma altına alındı.
23 - 27 Mayıs tarihlerinde Denizli'nin Pamukkale ilçesinde gerçekleşen 42. Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu'na katılan Arkeolojikhaber Genel Yayın Yönetmeni Adnan Erdoğan ve Kültürel ve Doğal Mirası İzleme Platformu Kurucularından editör arkeolog Nezih Başgelen; çevrede gerçekleştirdikleri inceleme gezisi esnasında Denizli merkezine 28 kilometre uzaklıktaki Akköy Mahallesi'nde bulunan, Osmanlı dönemine ait Yukarı Cami'nin ilgisizlikten ve bakımsızlıktan yıkılmaya yüz tuttuğunu ve kalem işlerinin hâlâ canlılığını koruduğu mekanın korumasız kaldığını tespit etmişlerdi.
Köye 2008 yılında yeni cami inşa edilince kaderine terk edilen caminin içler acısı halini arkeolojikhaber kamuoyu ile paylaşırken, ünlü arkeolog Nezih Başgelen Kültürel Miras olarak korunması gereken caminin durumunu mülki ve idari yetkililere iletti. Konuya duyarsız kalmayan yetkiller, tarihi mirasın koruması ve geleceğe taşınması için ilk adımları atarak, dış müdahalelere karşı yapıyı koruma altına aldılar.
Öte yandan arkeolojikhaber'in haberi üzerine 42. Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu'na katılan pek çok akademisyen de camiyi ziyaret ederek, kültürel mirasa yönelik hassasiyetlerini gözler önüne serdiler.
Gerek ilgili makamlara yapılan girişimleri ve gerekse arkeolojikhaber'in haberinin yankılarını dikkate alarak konuya uyarsız kalmayan ve ivedilikle harekete geçerek ilk koruma tedbirlerini alan yetkilileri kutluyor ve kendilerine teşekkür ediyoruz.
Akköy'ün Yukarı Camisini en başta köy halkı olmak üzere, restorasyon için girişim sözü veren yetkililere emanet ediyoruz.
Yaşar İliksiz - Arkeolojikhaber.com