Alabanda
Alabanda neresidir?
Alabanda: Aydın’ın Çine ilçesinin Araphisar Köyü’nde yer alan antik kent.
Stephanos Byzantinos, kral Kar’ın, oğlu Alabandos’un bir at yanşını kazanması üzerine kente bu anlama gelen Alabanda adını verdiğini söyler.
Kentin adındaki ‘nd’ harfleri buranın yerli ve eski bir kent olabileceğini düşündürür.
Adı ilk kez Kserkses’in MÖ 480’deki seferi sırasında geçer. MÖ 3. yüzyılın sonlarında Seleukosların eline geçti. Makedonya kralı Philippos V’ün Karya seferi (MÖ 201-197) sırasında yağmalanan Alabanda MÖ 190’daki Magnesia Muharebesi’nden sonra Rodoslulara bırakıldıysa da, bu bağımlılığı tam olarak kabullenmemiş, Mylasa ile birlikte Rodos’a savaş açarak özgürlüğünü kazanmıştır.
Roma Döneminde kötü yönetim yüzürden MÖ 51’de kentin Romalı banker Cluvius’a büyük borcu vardı. Strabon Alabanda’nın zengin bir kent olduğunu ve şehirdeki bütün kızların harp çaldıklarını yazar.
Heredotos’un “Frigya’da büyük bir kent” şeklinde bahsettiği kent aynı isimde başka bir yerleşim olmalıdır zira hiçbir dönemde Frigya’nın sınırları bu denli güneybatıya uzanmamıştır.
Ağ yapımında kullanılan keneviri ile ünlü olan Alabanda’daki Apollon Tapınağı’nda ilk kazı çalışmaları 1905-6 yıllarında Halil Ethem Bey tarafından gerçekleştirilmiştir