Alkol Toleransı: Alkol direnci
Alkol Toleransı nedir? Alkol direncinin artması ne demektir?
Makul oranlarda alınan alkol miktarına karşı vücudun direnç gösterip, şuuru kaybetmemesi ve sarhoşluk hali meydana getirmeme durumuna alkol toleransı denir.
Alkol kullanıldığında ortaya çıkan unutkanlık, umursamazlık, şarhoşluk, sızma, acıya duyarsızlık gibi hallerin ortaya çıkması için normalden daha fazla alkol içimine gereksinim duyulması, Alkol direncinin (Alkol Toleransı) artması halidir.
Alkol kullanımında gün geçtikçe miktar artması alkol tolerans gelişimi olarak adlandırılır. Uzun süre alkol kullanımı sonucunda, alkolden beklenen etkiyi sağlayabilmek için daha fazla miktarlarda alkol alınır. Bu durum direnç artımı ya da tolerans olarak tanımlanır.
Alkol toleransı 3 ayrı şekilde sınıflandırılır:
Davranışsal Alkol Toleransı: Alkolün etkilerine karşı bireyler günlük işlerini yapabilirler. Bunu bir tür şartlı refleks yani öğrenilmiş davranış olarak da yapabilirler.
Farmakokinetik Alkol Toleransı; Vücut sistemlerinin alkolü metabolize etmesi durumudur. Sürekli alkol kullanımından sonra karaciğerin daha çok ADH üretmesi ile MEOS sisteminin etkinliği artırması buna örnektir.
Farmakodinamik (Hücresel )Alkol Toleransı: Sinir sisteminin yüksek kan alkol düzeylerine karşın çalışabilmesidir. Bu tür kişiler 250-600 mg/dl kan alkol düzeylerine karşın uyanık kalabilirler, koordinasyonu sağlayabilirler.