Allianoi Antik Kenti'nin Tıp tarihindeki yeri unutulmadı
Dünyada ilk kez telkinle tedavi yönteminin uygulandığı, antik dönemin en ünlü ve ilk sağlık merkezinin bulunduğu, tıp ile eczacılığın gelişimine katkı konulan Bergama'da, Türk Tıp Tarihi Kurumu'nun 80. yılını kutlama toplantısı düzenlendi.
UNESCO Dünya Mirası olarak tescillenen İzmir'in Bergama ilçesinde, Türk Tıp Tarihi Kurumu'nun 80. yılı kutlandı.
Türk Tıp Tarihi Kurumu'nun Bergama Belediyesi ile birlikte düzenlediği etkinlik, Bergama Kültür Merkezi'nde (BerKM) gerçekleşti. Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç'in ev sahipliğindeki toplantıda; Türk tıp tarihi, Bergama'nın tıp ve eczacılık geçmişi, Bergamalı ünlü hekim Galenos, sağlık merkezi Bergama Asklepion, Allianoi, Osman Bayatlı'nın tıp tarihine katkıları gibi konular hazırlanan sunumlarla masaya yatırıldı.
Açılış konuşmasını yapan Türk Tıp Tarihi Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gülten Dinç, "Ordinaryüs Prof. Dr. Ahmet Süheyl Ünver'in öncülüğünde kurulan Türk Tıp Tarihi Kurumu'nun 80. yılını antik dönemin en önemli tıp merkezlerinden, Roma döneminin en önemli hekimi Galen'in yaşadığı, UNESCO Dünya Mirası Bergama'da, Bergama Belediyesi'nin çok değerli destek ve katkılarıyla kutlamaktan çok mutluyuz. Bu bağlamda bizlere bu olanağı sağlayan Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç'e ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyoruz" dedi.
Bergama'nın 2 bin 500 yılı aşan kimliğiyle çok önemli kültür, sanat ve bilim kenti olduğunu söyleyen Başkan Gönenç ise, "Özellikle tıp tarihi konusunda çok önemli değerleri var. Başta tabii ki Asklepeion ve Roma döneminin ünlü hekimi Bergamalı Galenos. Bu kadim kentin öyküsü içinde barındırdığı ve insanlık tarihine sunmuş olduğu katkılar da var. Burası parşömenin doğduğu topraklar. Bergama'nın anıtsal yapıları, Akropolü, buradaki tapınaklar, Anadolu'daki ilk 7 kiliseden birisinin burada olması çok önemli. Bütün bu tarihsel süreç içinde burada insan yaşamı hiç yok olmamış. Dolayısıyla burada birbiri ardına gelen uygarlıklar, birbirinden etkilenerek biriktirdikleri kültürleri sonraki kuşaklara aktarmışlar. Bu nedenle 2014'te Bergama çok katmanlı kültürel peyzaj tanımlamasıyla UNESCO'nun da dünya mirası listesine girdi. Biz de Bergama Belediyesi olarak olabildiğince tarihin, geçmişin bizlere yüklediği sorumlulukları önemseyerek, Bergama'nın o geçmişten gelen bilim ve sanat kenti özelliğini bugünde sürdürmeye çalışıyoruz" dedi.
Türk Tıp Tarihi Kurumu'nun kurucusu Ordinaryüs Prof. Dr. Ahmet Süheyl Ünver ile Bergama tarihinde çok önemli yeri olan Osman Bayatlı'nın yollarının kesişmesine de değinen Gönenç, "Dolayısıyla bu yol 80'inci yılda yeniden burada kesişti. Ben bu toplantının düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.
Konuşmaların ardından Prof. Dr. İlter Uzel'in 'Antik Literatürde Galenos' ve Prof. Dr. Tamer Akça'nın 'Bergama Asklepeion'u konulu sergilerinin açılışları yapıldı.
Sergi açılışlarının ardından ise yapılan ilk oturumlarda Prof. Dr. Gülten Dinç, 'Türk Tıp Tarihi Kurumu'nun Kuruluş ve Kurumsallaşma Süreci'ni, Prof. Dr. Ayşegül Erdemir Demirhan 'Türk Tıp Tarihi Kurumu'nun Başkanlığı Dönemindeki Faaliyetlerini Prof. Dr. Yeşim Işıl Ülman anlattı.
Diğer oturumlarda ise araştırmacı-yazar Uğurol Barlas, 'Bergama Kozak Yaylası'nda Geleneksel Halk Hekimliği' konusunu anlattı. Bergama eski Belediye Başkanı araştırmacı-yazar Sefa Taşkın 'Osman Bayatlı ve Tıp Tarihine Katkıları konusunda bilgi verdi. Uzman Arkeolog Bülent Türkmen, 'UNESCO Dünya Mirası Bergama'nın Üstün Evrensel Değerlerinde Asklepion'un Yeri ve Önemi' konularını anlattı.
Yunanistan'dan gelen Prof. Dr. Constantinos Trompoukis, 'Bergamalı Galenos'un Hayatı ve Çalışmaları, Tıp Tarihine Katkıları Hakkında Kritik Analiz' konusunda konuştu. Prof. Dr. Tamer Akça, 'Bergama Asklepeionu', Doç. Dr. Ahmet Yaraş 'Son Veriler Işığında Allianoi'un Tıp Tarihindeki Yeri', Dr. Murat Tozan ise 'Aristeides ve Galenos: Bir Hasta ve Bir Hekimin Gözünden Sağlık Kenti Pergamon' konularını anlattı.
Başkan Gönenç, tüm konuşmacılara katılımlarından dolayı Bergamalı ünlü tıp hekimi Galenos'un heykelini verdi. Daha sonra grup Uzman Arkeolog Tuğba Gencer rehberliğinde Bergama Müzesi'ni gezdi.
DHA