Anasayfa / Arkeoloji / Türkiye

Amasya'da Anadolu'ya gelen en eski Türklere ait mezarlar bulunmuş olabilir

Oluz Höyük'te Türklerin 1071'den en az 100 yıl daha önce Anadolu'ya gelerek yerleşmiş olma ihtimaline dair önemli ipuçları ortaya çıktı. Arkeoloji kazılarında ölülerin Kırgızistan’daki Suttuu-Bulak mezarlığındakine benzer şekilde gömüldüğü mezarlar ortaya çıkarıldı. Kurgan geleneği izleri taşıyan mezarlardan çıkan iskeletlerin DNA sonuçları Türklere ait çıkarsa, Anadolu'ya en az 100 yıl daha önce gelindiği belgelenmiş olacak.

 

Türkler Anadolu'ya ne zaman geldi sorusuna verilen fanstastik cevaplara göre bu tarih çok erken tarihlere iniyor.. Bu fantastik tezlerin bilimsel tutarlığı yok ama Bizans kayıtlarındaki Türkopol Ve Mixovarvaroilere dair kayıtlar,  bazı Türklerin 1071'den çok daha eski tarihlerde Anadolu toplumları en azından paralı asker olarak yerleştiğinin önemli göstergelerinden.

Ancak Amasya'daki arkeoloji kazılarında Türklerin toplu halde Anadolu'ya Mazlazgir Savaşından en az bir asır önce gelip yerleşmiş olma ihtimalini güçlendiren bir kanıt ortaya çıktı. 

Bugüne dek Zerdüştlerin ve Perslerin bilinen tarihlerine dair bugüne kadar bilinmeyen önemli katkılar sağlayan  Amasya’daki Oluz Höyük kazıları Türk tarihine de önemli katkılarda bulunuyor. 

İHA'nın haberine göre; Oluz Höyük'te Türklerin 1071'den en az 100 yıl daha önce Anadolu'ya gelerek yerleşmiş olma ihtimaline dair önemli bir ipucu ortaya çıktı. Kurgan geleneğine uygun gömüler içeren mezarlar bulundu. 

Mezarların öncü Türklere ait olup olmadığını netleştirmek için Amasya’daki Oluz Höyük kazılarında bulunan 100’den fazla iskelet üzerinde gen çalışması yapılması planlanıyor.

Oluz Höyük Kazı Başkanı Prof. Dr. Şevket Dönmez, “Türkiye Türklerinin Anadolu’ya gelen atalarına ait ilk ve en erken biyolojik kalıntıları Oluz Höyük’te bulmanın heyecanını yaşıyoruz. Bunlar üzerinde geliştirilecek antik gen, DNA çalışmalarında çok önemli sonuçlar alacağımızı düşünüyoruz” dedi.

ğuz kümeleri üzerine Türkiye'de hablogrup temelinde bir çalışmanın bu zamana kadar yapılmadığını belirten İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şevket Dönmez, “Dünyada özellikle R1a ve R1b hablogrupları üzerinde tartışmalar yapılıyor. Bunların hangilerinin Hint-Avrupalılara, hangilerinin Türklere ait olduğu noktasında bilim dünyasında çok önemli tartışmalar var. Burada bizim yapacağımız çalışmalar hablogrup çalışmalarının çözümlenmesinde çok önemli bir aşama olacaktır” diye konuştu.

Gömme usulü Suttuu-Bulak mezarlığı ile aynı

Kazılardaki bin yıllık Türk mezarlığı ile Kırgızistan’daki Suttuu-Bulak mezarlığındaki ölülerin ayaklarının üstüne bir cisim konularak benzer şekilde defnedildiği tespit ettiklerini anlatan Prof. Dr. Dönmez, “Kazılardaki ölülerden bazılarının Kurgan geleneğiyle defnedildiğini anladık. Kadim geleneklerini yansıtırken İslami gelenekleri de benimsemiş mezarlarını burada keşfettik” şeklinde konuştu.

17 yıldır süren kazılara Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Türk Tarih Kurumu, Amasya Valiliği ve Amasya Belediyesi katkı sağlıyor.