Anasayfa / Arkeoloji / Türkiye

Ani Ören Yeri'nde 2024 yılı arkeoloji kazılarına başlandı

Türk ve Ermeni tarihi açısından önemli kazı çalışmalarına, 10 üniversiteden sanat tarihçileri, arkeologlar, antropologlar, mimarlar ve öğrencilerden oluşan 35 kişilik ekip iştirak ediyor.

 

Kars'ta bulunan UNESCO Dünya Miras Listesi'ndeki Ani Ören Yeri'nde, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile Kafkas Üniversitesi (KAÜ) işbirliğinde 10 üniversitenin iştiraki ile süren kazı çalışmaları, bu yıl 8 noktada gerçekleştiriliyor.

Sanat tarihçileri, arkeologlar, mimarlar ve öğrencilerden oluşan ekip elemanları, tarihi eser ve kalıntıların gün yüzüne çıkartılması amacıyla  Arpaçay Nehri'nin geçtiği vadide yer alan yaklaşık 100 hektarlık alana sahip Ani Ören Yeri'de ter döküyorlar.

KAÜ Öğretim Üyesi ve Ani Ören Yeri Kazı Başkanı Doç. Dr. Muhammet Arslan kazılar hakkında, "Ani'deki kazı ve koruma çalışmalarının 2024 yılı sezonunu haziran ayı itbarıyla başladık. Ani'de yer altındaki tarihi yapı ve eserleri gün yüzüne çıkartmak için 8 farklı noktada çalışma yapıyoruz. 10 farklı üniversiteden başta sanat tarihçiler olmak üzere içerisinde arkeologların, mimarların restoratörlerin de dahil olduğu disiplinler arası bir ekiple çalışmalarımıza devam ediyoruz. 8 farklı noktada çalışma yapıyoruz. Selçuklu çarşısı, konutları, mezarlığı ve büyük hamamdaki geçen yıldan devam eden çalışmalarımızın yanı sıra batı Aşot surları dediğimiz bölgede hem de Divin kapısında çalışmalarımızı yoğunlaştırdık." dedi.

Arslan, Ani Ören Yeri'nin Orta Çağ'ın en önemli şehirlerinden biri olduğunu belirterek, Sultan Alparslan'ın fethiyle birlikte Ani'nin yükseliş dönemine geçtiğini ve 100 binlere ulaşan nüfusa eriştiğini dile getirdi.

Ani'nin Gürcülerle birlikte atık çöküş dönemine geçtiğini ve Ani'de 3 medeniyete ait hem toprak üstünde hem de halen daha kazılmayı bekleyen yer altında mimari kalıntıların bulunduğunu anlatan Arslan, "Burada amacımız, mimari kalıntıları gün yüzüne çıkartmak, korumak ve gelecek nesillere aktarmaktır. Kazılarımızda elde ettiğimiz taşınır nitelikteki küçük buluntuların da kazı evindeki ekibimiz tarafından temizliği yapılarak restorasyonları yapılmakta hem de envanterlenerek sergilenmek üzere Kars Müzesi'ne teslim edilmektedir." diye konuştu.

Arslan, kazı çalışmalarının çok hassas bir şekilde yürütüldüğünü vurgulayarak, "Çalışmalarımız takım liderleri eşliğinde açmalar şeklinde devam ediyor. Eserleri bilimsel yöntemlerle ortaya çıkartmayı hem de bunları koruyarak gelecek nesillere aktarmayı planlıyoruz." ifadesini kullandı.

Cüneyt Çelik - AA