Antakya Medeniyetler Korosu: Medeniyetler Korosu
Antakya Medeniyetler Korosu nedir? Antakya Medeniyetler Korosu kimlerden oluşur?
Antakya Medeniyetler Korosu (Medeniyetler Korosu, Hatay Medeniyetler Korosu): 2007 yılında Hatay’ın Antakya ilçesinde kurulmui müzik grubudur. Amacı Hatay'ın hoşgörü atmosferini ve inançlarını yaşatmaktır. 3 semavi dine (Müslüman-Hristiyan-Musevi) ve 6 farklı medeniyete (Alevi-Sunni-Ortodoks-Katolik-Musevi-Ermeni) mensup 100 kadın -100 erkek toplamda 200 üyeden oluşmaktadır.
Şefliğini Yılmaz Özfırat'ın gerçekleştiği korokuruluşundan bir yıl sonra 2008 yılında "Antakya Medeniyetler Korosu Derneği" adıyla dernekleşerek kurumsal kimliğe sahip oldu. Dernek üyeleri arasında; imam, papaz, öğretmen, avukat, esnaf, mühendis, doktor, öğrenci ve ev hanımı gibi çeşitli meslek ve sosyal gruplardan kişiler bulunmaktadır.
2008 yılından itibaren bu dernek yapısı altında faaliyetlerini gerçekleştiren koro, 2012 yılında Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterildi. Antakya Medeniyetler Korosu Derneği 2019 yılında Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülünü aldı.
Yılmaz Özfırat’ın şefliğini yaptığı koro, ‘Barış, hoşgörü, kardeşlik ve sevgi mesajları vermek üzere kurulmuştur. Koronun mensupları, samimiyet duygularıyla birbirlerinin ilahilerini ve halk şarkılarını seslendirmektedir. Kökü bizim topraklarımızda olan değerleri, birbirinden güzel ezgileri tüm yalınlığıyla sunan koro, okudukları farklı kültürlere ait ilahiler, halk şarkıları ve türkülerle Türkiye medeniyetini yansıtan bir ayna görevi görmektedir.
Medeniyetler Korosu bugüne kadar farklı platformlarda, farklı ülke ve şehirlerde 1.500’ün üzerinde konser vermiştir. New York’ta BM Güvenlik Kurulu Üyelerine, Brüksel’de Avrupa Parlamentosu Binası’nda Parlamento Üyelerine ve Dolmabahçe Sarayı’nda AB Misyon Üyelerine konserler vererek uluslararası platformda görünürlüğünü artırmıştır.
Antakya Medeniyetler Korosu, 2023 yılında Aydın Doğan Ödülüne layık bulunmuştur.