Anasayfa / Restorasyon / Türkiye

Antalya'da sıvası dökülen binada çift başlı kartal ve hayat ağacı işlemeli taşlar ortaya çıktı

Antalya'nın en eski yerleşim alanlarından Haşim İşcan Mahallesi'ndeki tarihi bir yapının düşen sıvasının altından Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubad dönemine ait olduğu tahmin edilen Selçuklu Kartalı olarak meşhur çift başlı kartal sembolü, çifte kuş ve hayat ağacı sembolleri işlenmiş, tarihi bir binaya ait olduğu anlaşılan kesme taş bloklar ortaya çıktı.

 

Anyalya'nın  Muratpaşa ilçesinde, kentin en eski yerleşim yerlerinden, 16.-19.. yüzyıllar arasına tarihlenen sivil mimari örneklerinin bulunduğu Haşim İşcan Mahallesi'nde, günümüzde kültürevi olarak kullanılan bir yapının üst köşesindeki sıva bir süre önce kendiliğinden düştü ve sınanın altından iki tarihi fiğür kazınmıi devşirme taşlar ortaya çıktı.

DHA'nın haberine göre; durum Antalya Valiliği Kültür Varlıkları Birimine bildirildi. Antalya Valiliği Kültür Varlıkları Birim Sorumlusu Cemil Karabayram liderliğindeki ekibiyle bölgeye gelerek, sıvanın altından üzerinde semboller bulunan taşları tamamıyla görünür hale getirildi.

Taş ustalığı ile kazınmış bloklardan birinde Çift Başlı Selçuk Kartalı diğerinde ise sağında solunda iki kuş figürü bulunan hayat ağacı sembolü yer alıyordu. Uzmanlar tarafından yapılan ilk incelemelere göre; işlemelli taşlar muhtemelen sur duvarı ya da han ve kervansaray tipi tarihi bir yapıya ait ve  Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubad döneminden kalma..

.

Sıvanın taşa nazaran yumuşak olması nedeniyle figürlere herhangi bir zarar vermemesi herkesi sevindirdi.

Haşim İşcan Mahalle Muhtarı Halil Ay, “Önceden burada bir yaşlımız oturuyordu. Bu eser görüldü incelendi, önemliymiş. Bu evlerin korunmasını istiyoruz. 10 seneden beri bir sürü yangınla karşılaştık, 100 yıla dayanan yapıları kaybettik. Alaaddin Keykubat'ın döneminin kuşlarıymış bunlar, yetkililer söyledi. Yapıdaki sıva kendiliğinden dökülmüş. Biz bunları taş olarak normal orijinal olmayan bir şey olarak biliyorduk, çok şaşırdık. Daha sonra Valilikten geldiler, Antalya'da tek olduğunu ve neredeyse birkaç yüzyıla dayandığını söylediler. Eski valimizin ismini aldığı Haşim İşcan Mahallesi'nde bu tarz yapıların korunmasını istiyoruz” dedi.

Plan ve proje çalışmaları çerçevesinde yapının korunmasının sağlanacaği ve devşirme malzemelerin ilk etapta yerinde korunacağı belirtildi. Taşların akibeti daha sonra uzmanların alacağı kararla belirlenecek.