Anasayfa / Etkinlikler

Antalya'da Tarih Boyunca Anadolu’da Hayırseverlik sempozyumu başladı

3 gün sürecek sempozyumda Geç Roma ve Bizans Dönemlerinde Anadolu’da Hayırseverlik, Selçuklu ve Osmanlı Döneminde Hayırseverlik, günümüzde hayırseverlik konuları ele alınacak.

 

Vehbi Koç Vakfı’nın 50’nci yılı kapsamında, Koç Üniversitesi Araştırma Merkezleri’nden Suna ve İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Merkezi (AKMED), Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (ANAMED) ve Stavros Niarchos Geç Antik Çağ ve Bizans Araştırmaları Merkezi (GABAM)’nin iş birliğinde ‘Tarih Boyunca Anadolu’da Hayırseverlik’ konulu sempozyum düzenlendi. Antalya Kaleiçi’nde bulunan AKMED Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen sempozyuma Vehbi Koç Vakfı Genel Müdürü Erdal Yıldırım, AKMED Direktörü Profesör Dr. Oğuz Tekin ve SOAS Londra Üniversitesi Sanat Tarihi ve Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Scott Redford ana konuşmacı olarak katıldı. Sempozyumda Helenistik ve Roma İmparatorluk Dönemi’nde Anadolu’da hayırseverlik konusu ele alındı.

Erdal Yıldırım: Çocukluğumdan beri vakıf, mütevelli ve hayırseverlik ne demek bunları biliyordum

Günün kendisi ve vakıf için özel bir gün olduğunu belirten Vehbi Koç Vakfı Genel Müdürü Erdal Yıldırım, tarih boyunca hayırseverliğin vücut bulduğu bir çatının içerisinde olduklarını söyleyerek; “Vehbi Koç Vakfı’nın kuruluşu aslında 16’ncı yüzyılda Ankara’da atıldı. Çünkü Vehbi Bey hayat hikayesinde diyor ki ‘benim babam atalarımızın kurduğu İbadullah Vakfı’nın mütevellisiydi. Ben çocukluğumdan beri vakıf, mütevelli ve hayırseverlik ne demek bunları biliyordum. 1946’da yaptığım ilk Amerika seyahatinde bu işin çağdaş dünyada ne hale geldiğini çok iyi anladım. Kafamda Vehbi Koç Vakfı’nı kurma düşüncesi şekillendi’ diyor” dedi. Daha sonra Vehbi Koç Vakfı’nın İstanbul’da kurulduğunu ve çatısı altında bulunan Suna ve İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Merkezi’nin Antalya’da açıldığını belirtti.

Prof. Dr. Oğuz Tekin: Hayırseverliğin taşıdığı insan sevgisi zamanla biraz daha genişledi

AKMED Direktörü Prof. Dr. Oğuz Tekin de kökeninde insan sevgisinin olduğu hayırseverlik kavramının geçmişte olduğu gibi günümüzde de yükselen ve en saygın değerlerinden biri olduğunu belirterek; “Hayırseverliğin taşıdığı insan sevgisi zamanla biraz daha genişleyerek bağış, iyi niyet, iyi insan, cömertlik gibi kavramları da kapsar oldu. Son yıllarda dünyanın pek çok ülkesinde, çeşitli kapsamda ve boyutta hayırsever etkinliklerin düzenlendiğine tanık oluyoruz. Fakat bu etkinliklerin birçoğu günümüz hayırseverliğine odaklanmıştır” dedi.

Üç gün boyunca devam edecek olan sempozyumda hayırseverliği tüm dönemlerde ve tüm boyutlarıyla ele alacaklarını söyleyen Profesör Dr. Tekin, Sempozyumun coğrafi kapsamının Anadolu, kronolojik kapsamının ise yaklaşık 2 bin 500 yıllık bir süreç olduğunu dile getirdi. Profesör Dr. Tekin; “Hayırseverlik; Klasik ve Helenistik dönemlerden başlayarak Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve günümüzdeki durumunu pek çok yönleriyle ele alınacak. Sempozyumun düzenlenmesindeki amaçlar arasında hayırseverlik anlamının ortaya çıktığı dönemlerden günümüze kadar geçirdiği evrelere bir göz atmak ve insanı sevmenin geldiği noktayı anlayabilmek” diyerek sempozyumum gerçekleştirilmesi için iş birliği yapan AKMED, ANAMED ve GABAM’ a teşekkür edip konuşmasını bitirdi.

Londra Üniversitesi Sanat Tarihi ve Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Scott Redford’un; Refahın, özellikle bireylerin kurumsal kişiliklerin gücüyle olan bağlantısına baktığımızda hayırseverlik kavramının bilgilendirilmesi ve aydınlatılmasına yönelik devletin de idealleri karşımıza çıkıyor” dedi.

3 gün sürecek olan sempozyumun sonraki günlerinde Genç ve Bizans Dönemlerinde Anadolu’da Hayırseverlik, Selçuklu ve Osmanlı Döneminde Hayırseverlik, günümüzde hayırseverlik konuları ele alınacak.

Aysel Öner - antalyasonhaber.com