Antalya'nın Konyaltı ilçesindeki AVM inşaatında çıkan antik mezarlar Koruma Kurulu'nda
Antalya'nın Konyaaltı ilçesinde Rönesans ve Kabataş Gayrimenkul ortaklığında başlatılan AVM inşaatı sırasında çıkan Olbia Antik Kenti'nin bir parçası olan bölgedeki geç antik döneme ait mezar kalıntılarıyla ilgili arkeolojik sondaj ve kurtarma kazısıyla ilgili rapor, 29 Ağustos’ta Koruma Kurulu gündeminde görüşülecek.
Antalya’da AVM inşaatında çıkan antik mezarlar Kurul gündeminde
Antalya Konyaaltı’nda Rönesans ve Kabataş Gayrimenkul ortaklığında başlatılan AVM inşaatı sırasında çıkan geç antik döneme ait mezar kalıntılarıyla ilgili yapılan arkeolojik sondaj ve kurtarma kazısıyla ilgili rapor, 29 Ağustos’ta Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun gündeminde görüşülecek.
Antalya Konyaaltı’nda Rönesans ve Kabataş Gayrimenkul ortaklığında başlatılan AVM ve kültür merkezi inşaatının kazısı sırasında geç antik döneme ait mezarlara ve mimari kalıntılara rastlandı. Tarihi kalıntılar çıkınca durdurulan inşaat çalışmalarının akıbeti kent kamuoyunda merak edilirken yetkililerden konuyla ilgili bir açıklama yapılmadı. Ancak nekropol alanı olduğu düşünülen parsellin Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 29 Ağustos 2023 tarihinde yapacağı toplantının gündemine alınması, tıpkı Doğu Garajı Nekropolünde olduğu gibi bu bölgede de kurtarma kazısı yapılarak AVM inşaatına devam edileceği yorumuna neden oldu.
AVM yapılması planlanan arazide zemin kazıları sırasında arkeolojik kalıntılara rastlandı
Antalya’nın Konyaaltı İlçesinde, Arapsuyu Mahallesi’nde bulunan eski Minicity arazisi 2017’de Başkan Menderes Türel döneminde ihale yoluyla Rönesans Gayrimenkul ile Kabataş Gayrimenkul ortaklığına verildi. İmar planlarında ‘fuar alanı’ ve ‘büyük kent parkı, yeşil alan’ olarak ayrılan söz konusu arazide yapılması planlan ‘Akdeniz Atatürk Kültür Sanat Eğlence Yaşam ve Alışveriş Merkezi’ projesi için Nisan 2018’de ÇED süreci başlatıldı. Toplam 114 bin metrekarenin üzerinde yapılaşma öngörülen projeye göre yalnızca alışveriş merkezi binasının yaklaşık 48 bin metrekare olacağı belirtiliyor.
Ancak AVM yapılması planlanan arazide zemin kazıları sırasında arkeolojik kalıntılara rastlanması inşaat çalışmalarının bir süre durmasına yol açtı. Geç antik döneme ait olduğu kaydedilen kiremit çatkılı mezarlar ile Doğu Roma (Bizans) ve Selçuklu dönemlerine ait olduğu öne sürülen yapı kalıntılarına da rastlandığı belirtilen inşaat alanında çok sayıda sondaj kazısı yapılarak çevresi bariyerlerle kapatıldı.
Aynı parselde 1. Derece arkeolojik sit alanı olarak koruma altına alınan antik yol var
Antalya’nın antik dönem yerleşimlerinden biri olan Olbia antik kentine ait olduğu düşünülen mezar kalıntılarının bulunduğu bölgenin nekropol alanı olabileceği belirtiliyor. Aynı parselde kalıntılarının bir kısmı günümüze kadar sağlam şekilde ulaşan ve 1. Derece arkeolojik sit alanı olarak koruma altına alınan antik yol bulunuyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Antalya Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin konuyla ilgili bugüne kadar kamuoyunu bilgilendirici bir açıklama yapmamaları soru işaretlerini çoğaltırken söz konusu arazide yapılması planlanan AVM projesinin kısıtlanmasının önüne geçecek formül arayışlarının sürdüğü iddia edilmişti.
Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun Ağustos ayının son toplantı gündemine alınan AVM alanındaki kalıntılarla ilgili sondaj kazıları raporunun, 29 Ağustos’ta görüşüleceği öğrenildi. Konyaaltı Arapsuyu Mahallesi sınırlarında bulunan ve içerisinde Akvaryum ile Akdeniz Kent Parkının da bulunduğu 21540 ada, 1 ve 2 nolu parselleri kapsayan proje sahasının durumu Kurul’da değerlendirilecek. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin mülkiyetinde bulunan arazide yapılan arkeolojik sondaj ve kurtarma kazısıyla ilgili hazırlanan raporu değerlendirecek olan Koruma Bölge Kurulu’nun vereceği karar, Antalya’nın kültürel mirasının nasıl değerlendirileceğini de belirleyecek.
Antalya Kent Konseyi geçtiğimiz ay konuyla ilgili bir açıklama yaparak söz konusu arazideki inşaat çalışmalarında ortaya çıkan arkeolojik kalıntıların şaibeye yol açmayacak şekilde korunması çağrısında bulunmuştu. Antalya Kent Konseyi İmar ve Planlama Çalışma Gurubu’nun açıklamasında, alandaki inşaat çalışmalarının durdurulması talep edilerek arkeolojik kalıntıların yayıldığı alanın doğru tespit edilmesi istendi.
Tescil ve koruma kararları sürecinin de şaibelere yol açmayacak şekilde işletilmesinin yasal bir zaruret olduğuna dikkat çekilen açıklamada, alanın Olbia antik kenti yol güzergâhında bulunduğu belirtilerek, “Söz konusu alan üzerinde bir kısım arkeolojik verilere rastlandığı ve buna dayalı olarak Antalya Arkeoloji Müzesi Müdürlüğünce bilimsel araştırma çalışmalarının başlatıldığı ve arkeolojik kalıntıların yayılım sahasının tespit işlemlerinin devam etmekte olduğu bilgisine ulaşılmıştır. Antalya Kent Konseyi ortaya çıkacak kültürel miras kalıntılarının, yasal mevzuat çerçevesinde tespit ve tescil edilerek korunması, insanlığın ortak kültürel mirası olarak kamu yararı doğrultusunda değerlendirilmesinin yakın takipçisi olacaktır” ifadelerine yer verildi.
Konyaaltı sahiline bitişik bir arazide bulunan inşaat alanı, Antalya’nın ilk AVM’si olarak inşa edilen Migros’un güneyinde yer alıyor. Geçmişte kentin nefeslenme ve kültürel ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla ayrılan bu bölge aynı zamanda karstik su kaynaklarına da ev sahipliği yapıyor. Bir kısmında Akdeniz Kent Parkı, bir kısmında ise Akvaryum inşa edilen arazide daha önce Minicity yapılmıştı. Ancak yeterli ziyaretçi çekemeyen Minicity arazisi, 2017’de Rönesans-Kabataj Gayrimenkul ortaklığına kiralandı. Yapılan imar planı değişikliği ile inşaat emsal oranlarında artışa gidilirken, kent merkezinde yer alan ve halkın soluklanma alanlarından biri olarak ayrılan arazide yoğun yapılaşma içeren bir AVM inşaatının daha önü açılmış oldu.
İnşaat kazısı sırasında ortaya çıkan arkeolojik kalıntıların bir süreliğine durdurduğu çalışmaların bundan sonra ne yönde ilerleyeceğini Koruma Bölge Kurulu’nun kararı ile Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin vizyonu belirleyecek.
Yusuf Yavuz