Anasayfa / Akademik

Antik Mısır'da üretilen renkli çocuk çorabı yeni teknikle incelendi

Yeni geliştirilen teknikle, arkeolojik alanlarda bulunan yıpranmış tekstil ürünlerini zedelemeden incelenebilecek. British Museum'da sergilenen ve dönemine göre şıklığı ile dikkat çeken 1700 yıllık rengarenk çorabın, farklı renkler oluşturmak için farklı boyama ve dokuma tekniğiyle örüldüğü anlaşıldı.

 

Her ne kadar Paleolitik devirlerden beri dericilik ve dokuma teknikleri kullanılarak çoraplar üretilmişse de şimdiye dek arkeolojik alanlarda bulunan en eski örme çoraplar Antik Mısırlılara ait. Papirüsleri ve Piramitleri ile meşhur Antik Mısır'ın örme çorapları da hayli meşhur.

British Museum'da sergilenen antik Mısır çorap örnekleri ziyaretçileri bir hayli şaşırtıyor.  Değişik renk ve stillerde üretilen antik çoraplardan biri baş parmak ile diğer dört ayak pamağını ayıracak şekilde tasarlanmış.

Antik tekstil ürünleri numune almadan incelenebilecek

British Museum araştırmacıları, yeni teknolojik imkanlarla geliştirilen ve incelenen nesneye zarar vermeyen inceleme tekniği ile müzede sergilenen 1.700 yıllık çorabındaki örme stillerini ve renklendirme stratejilerini araştırdı. Tekstil ürünlerini incelemek için kullanılan yeni tekniğin, analiz edilen esere hiçbir zarar vermediği iddia ediliyor ve eski analiz tekniklerine göre daha ucuz, daha az zaman alıcı olduğu belirtiliyor.

Mısır’daki antik Antinoupolis kentinin çöplüğünde bulunan ve MS 300’lü yıllara tarihlenen alaca çorap yeni görüntüleme tekniği ile incelendi.

Ardışık boyama tekniği hakkında fikir verdiği gibi, geç antik dönemdeki insanların hangi dokuma tekniklerini kullandıklarına ışık tuan multispektral görüntüleme tekniği Mısırlı çorap üreticilerinin daha çok renk oluşturmak için büküm lifleri kullandıklarını ortaya çıkardı.

Sonuçları 4 Ekim Tarihinde PLOS One dergisinde "Mısır'daki Geç Antik tekstillerin incelenmesine Entegre multispektral görüntüleme yaklaşımı" (A multispectral imaging approach integrated into the study of Late Antique textiles from Egypt) başlığı ile yayınlanan makalede imzası bulunan isimler Joanne Dyer, Diego Tamburini, Elisabeth R. O’Connell ve Anna Harrison oldu.

Makalede imzası bulunan British Museum bilimsel araştırma departmanından Dr Joanne Dyer şunları söylüyor: “Çocuk çorabındaki farklı renk çizgilerinin, yalnızca doğal 3 boyadan oluşan kombinasyonla üretildiğini görmek oldukça şaşırtıcıydı.” diyerek heyecanını dile getirirken yeni teknik hakkında;  "Önceden, inceleyeceğiniz nesnelerin farklı bölgelerinden küçük parçacıklar almanız gerekiyordu. MS. 300 yılından kalmış, hayli hassas ve kırılgan çoraptan numüne almak ona fiziksel açıdan büyük zarar verecekti. Multispektral görüntüleme sayesinde  farklı boyaların lüminesansına baktık ve lifleri incelemek için dijital mikroskobi tekniği kullandık. Bu teknik eski tekstiller için daha kolay, daha ucuz ve daha detaylı incelenmesine imkanı sağlıyor. Çorabın neresinde kaç sıra örgü, kaç ilmek kullanıldığını saptamayı başardık. Mısır’da Arap kültürünün baş gösterdiği ve Romalıların gözden düştüğü bir dönemde üretilmiş bu çorap sayesinde; ekonomi, endüstüri, ticaretin ne durumda olduğuna dair önemli verilere de ulaştığımızı söyleyebiliriz" dedi.

arkeolojikhaber.com