Anasayfa / Kütüphane / Sözlük

Apollonia neresidir?

Apollonia neresidir?

 

1. Apollonia: Uluborlu.

Güneybatı Anadolu’da, İsparta’nın kuzeyinde yer alan kent. Seleukos I Nikator (MÖ 312-280) zamanında kurulan kent önceleri Mordiaion adını taşımaktaydı. MÖ 39’da Amyntas’ın hakimiyetine gir­di. Galatya eyaletinin kurulmasından sonra (MÖ 25) koloni statüsü kazandı. Hıristiyanlık dönemindeyse Sozopolis adıyla bir psikoposluk merkezi oldu.

Augustus’un icraatlarını anlatan Res Gestae Divi Augusti adlı yazıtın bir kop­yası da buradaki tapınak duvarında yer almaktaydı.

2. Apollonia - Apollonia ad Rhyndacum Antik Kenti- Gölyazı.

Marmara Denizi’nin güneyinde, Artynia (Ulubat) Gölü kıyısında yer alan antik kent. Bizans tarihi sözlüğü Suda’ya göre Per­gamon kralı Attalos II Philadelphos kent yakınındaki göle annesi Apollonis’in adını vermiş. Bazı araştırmacılar kentin adının da buradan gelmiş ola­bileceğini ileri sürmüşlerdir. Kentin baş tanrısının Apollon olması ve onun adına yapılmış bir tapınağın kentin karşısındaki adada bulunması da önem­lidir. Bazı kaynaklar da kenti Miletos kolonisi olarak gösterir. Aynı isimli di­ğer kentlerden ayrılması için buraya Apollonia ad Rhyndakos (Orhaneli Çayı yanındaki Apollonia) denmiştir. Kentte bulunmuş en eski arkeolojik kalıntı­lar MÖ 4. yüzyıla ait sikkelerdir. Roma Döneminde (MÖ 133’ten sonrası) Adramyttion ve Kyzikos’un kontrolünde parlak bir dönem yaşadı. Bölge­nin diğer merkezleri gibi MS 268’de Gotların saldırılarından hasar gördü. Strabon ve yaşlı Plinius kentten bahseden an­tik yazarlardır.

3. Apollonia: Arnavutluk’un batısında, Vlore’nin kuzeyinde, Aous Nehri (bu­gün Vjose) kıyısında yer alan antik kent.

İki yüz yerleşimci tarafından MÖ 600’de Korinthos kolonisi olarak kuruldu. Uygun konumu sayesinde hızla büyüdü ve zenginleşti. MÖ 5. yüzyılda yakın komşularından Thronium kentini yıktı. Hellenistik Dönemde (MÖ 336-30) bölge krallarının ilgisini hep çekti. Make­don Krallığı ve Illyria’lı kavimlere karşı MÖ 260’da Roma ile ittifak içine gir­di, MÖ 229’da ise Roma koruması altına girdi ve Makedonya Krallığı ile yap­tıkları savaşlarda Romalıların ana karargahı olarak kullanıldı. MÖ 45-44’de Caesar doğu seferi için burada bir ordu toplamıştı. MÖ 1. yüzyılda kentteki eğitim kurumları ünlenmişti. Amcası Caesar’ın ölümünden önceki altı ay bo­yunca Octavianus burada eğitim görmüştür. Strabon Apollonia’yı “çok iyi yönetilen bir kent” olarak anar.

4. Apollonia: Libya’nın kuzeydoğusunda, Kyrene’nin kuzeyinde yer alan kent.

Kurulmasından itibaren Kyrene’in limanı olarak işlev görmüştür. Ptolemaios Döneminde öyle hızla gelişti ki Kyrene’yi gölgede bıraktı. Roma Dö­neminde özerklik kazandı ve Libya Pentapolis’inin beş kentinden biri ola­rak tanındı. Kyrene’nin giderek önemini kaybetmesine rağmen Apollonia iti­barını korudu ve MS 6. yüzyılda eyalet başkenti oldu. Coğrafyacı Eratosthenes bu kentin vatandaşıdır.

5. Apollonia: İsrail’in batı sahilinde, Netanya’nın güneyinde yer alan kent.

Kentin Fenike dilindeki adı olan Rishpon, Yunanlıların Apollo ile özdeşleştirdikleri tanrı Reshep’in adından gelir.  Aleksandros Jannaeus döneminde Hasmon Krallığına dahil oldu, Pompeius tarafından MÖ 64’te özgürlüğüne kavuşturuldu. Herodes I döneminde (MÖ 37-4) Yahuda eyaletine dahil ol­du. Sikke basmamış birkaç sahil kentinden biridir. Apollonia: Sicilya’nın kuzey sahilinde, Cefalu’nun doğusunda yer alan kent. MÖ 4. yüzyılda Enginum tiranı Leptines’in egemenliğine girdi. MÖ 342’de Yunan komutan Timoleon tiranı yendi ve kente özgürlüğünü verdi. MÖ 307’de Syracusae tiranı  Agathokles kenti ele geçirdi. Onun ölümünden sonra özgürlüğünü yeniden kazanan Apollonia Cicero’nun döneminde municipium statüsüne sahip dikkate değer bir yerleşim­di. Kentten bahseden antik yazarlar Cicero, Diodorus Siculus ve Stephanos Byzantinos’tur.

6. Apollonia: Bulgaristan’ın doğu sahilinde, Burgaz’ın güneydoğusunda yer alan sahil kenti.

Yaklaşık olarak MÖ 600’de Miletos kolonisi olarak kuruldu. Yunan heykeltıraş Kalamis’in kentteki Apollo tapınağı için yaptığı Apollo heykeli, MS 73’te kenti ele geçiren Licinius Lucullus tarafından Roma’ya gön­derilmiştir.