Anasayfa / Aktüel

Ara Güler’in heykelinin dikilmesi için toplanan imza sayısı 6 bine yaklaştı

17 Ekim 2018’de hayatını kaybeden fotoğraf sanatçısı Ara Güler’in Beyoğlu’na heykelinin dikilmesi için başlatılan kampanyada imzalar 6 bine yaklaştı.

 

Kendisi de bir fotoğrafçı olan Cenk Mirat Pekcanattı Change.org platformunda başlattığı kampanyasında New York’un tam merkezine 2021 yılında dikilen fotoğrafçı Diane Arbus'un heykelini hatırlatıyor ve İstanbul şehrini eşsiz siyah-beyaz fotoğraflarıyla ölümsüzleştiren fotoğrafçı Ara Güler'in de yaşadığı ilçe olan Beyoğlu'nda kalıcı olarak dikilecek bronz bir heykeli ile ölümsüzleştirilmesini talep ediyor.

Pekcanattı kampanyasında İstanbul Büyükşehir Belediyesine talebini şu şekilde dile getiriyor: “Ayrıca heykelin olası olarak dikileceği nokta, şehrin kültür-sanat rotasında yer alacak önemli bir uğrak yeri olmaya da namzettir. Sizlerden yegâne ricamız, İstanbul'un marka değerine fotoğraf sanatı aracılığıyla katkıda bulunmuş, bu çok kıymetli kültür ve sanat adamının bronz bir heykelinin ömrü boyunca yaşadığı Beyoğlu - Galatasaray Meydanı'nda dikilmesini sağlamanızdır.”

Pekcanattı’nın kampanyası aynı şekilde düşünen 5872 kişi tarafından imzalandı. İmzalayan vatandaşlardan biri olan Serap Akçasulu kampanyaya olan desteğini “13 yıl Beyoğlu bölgesinde çalıştım, ziyaret ettiğimde orayı duayen Ara Güler'in heykelini görmek, bir fotoğrafçı olarak çok anlamlı olur, üstad zaten ömrünü orada geçirmiş, inşallah en kısa sürede gerçekleşir bu anlamlı girişiminiz.” sözleriyle dile getiriyor.

Ara Güler kimdir?

1928 yılında İstanbul’da doğan Ara Güler, ve dünyanın en ünlü fotoğraf sanatçıları arasında sayılmaktadır. "İstanbul’un Gözü" olarak anılan Güler, özellikle İstanbul’un tarihi ve kültürel dokusunu fotoğraflarıyla ölümsüzleştirmiştir. Magnum Photos ajansıyla çalışan Güler, ulusal ve uluslararası alanda pek çok ödül kazanmış, eserleri dünyanın önemli müzelerinde sergilenmiştir. Ara Güler kendisini: “Ben de gazeteciyim. Fotoğrafçı değilim. Fotoğrafçı ile gazeteci arasındaki fark budur. Fotoğrafçı bomba patlar kaçar. Ama gazeteci peşinden gider olayı yakalamaya çalışır. Ben de bu yaşa kadar ona göre çalıştım” şeklinde tanımlıyordu. 2018 yılında 90 yaşında vefat eden Güler, foto muhabirliğinde iz bırakan eserleri ve insana dair hikayeleriyle hafızalarda yaşamaya devam etmektedir.

Kampanya: https://www.change.org/aragüler adresinde