Arapgir Ulu Cami acilen restorasyon bekliyor.
Definecilerin harabelerini talan ettiği Ulu Camii’nin kurtarılması için henüz bir proje hazırlanmadı.
Malatya’nın Arapgir ilçesinde yer alan ve Anadolu’da Türklerin inşa ettiği ilk eserlerden biri olan Ulu Cami’nin hali içler acısı. 1334’de İlhanlılar döneminde yaptırılan cami, mihrabı ve giriş kapısı yıkılmış, sütunları yerlere saçılmış vaziyette. Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredilen eserin kurtarılması için acilen restorasyon projesinin hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu “Malatya ve çevresinde çok sayıda İlhanlı, Danişment, Selçuklu ve Osmanlı döneminden kalma eserler var. Bölgemizde 13 tarihi cami var. Geçtiğimiz günlerde defineciler, Ulu Cami’nin girişi tacı ve 600 yılı aşkın süre ayakta duran mihrabını da yıktılar. Eser kurtarılmazsa yok olacak” dedi.
Defineciler talan ediyor
Caminin durumunu gün yüzüne çıkaran isimlerden Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Tarih Eğitimi Ana Bilim Dalı öğretim görevlisi Doç.Dr.Mustafa Aksoy ise “Tarihi eserin giriş kapısı yıkılmış durumda. Yerlerde yatan çok sayıda oymalı taş ile oymalı iki sütun var. Ortaya çıkan manzara bu ülkeye yakışmıyor. Belediyenin tek başına yaptığı gayretler yeterli olmaz” dedi.
Ulu Cami’nin rölevesini çıkartan İTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Kemal Kutgün Eyüpgiller ise tarihi eser hakkında şu bilgileri aktardı: “Geometrik ve bitki süslemeli taç kapı bugün eski ihtişamını kaybetmiş durumda. Ulu Cami’nin giriş kapısı ve mihrabı çok özel ve özelliklidir. Eser virane hale gelse de halen restore edilecek durumda. Kubbe ve tonzolar da yıkılmış durumda. Türkiye’deki tarihi eserlerin yüzde 70’i definecilerin kurbanı oluyor. Birgün konuştuğum bir defineci, ‘Define bulursam tahrip ettiğim yapıları onaracağım’ demişti. Ulu Cami ve diğer örnekler Türkiye’nin hazin bir hikayesidir.”
‘Koruma altına alınmalı’
Malatya İnönü Üniversitesi Eski Çağ Tarihi Ana Bilim Dalı’ndan Sanat Tarihçisi Yrd. Doç. Recep Özman ise tarihi Ulu Cami’nin vakit kaybetmeksizin kurtarılması gerektiğini belirterek, şunları söyledi: “Eserin çevresinde yerleşim yeri olmadığından yıllar içerisinde ilgisizlik ve ihmalin kurbanı olmuş durumda. Belki eser yeniden ihya edilene kadar güvenlik altına alınmalı.”
Vakıflar Müdürlüğü’nden yetkiler ise, Ulu Camii’nin kurtarılması için henüz bir proje hazırlanmadığını, bu yıl içerisinde proje ihalesinin gerçekleştirileceği bilgisini verdi.
DHA