Anasayfa / Arkeoloji / Türkiye

Archaeology dergisi Fatsa'da bulunan Bizans Manastırının önemine dikkat çekti

Amerikan Arkeoloji Enstitüsü tarafından yayınlanan dünyanın en popüler arkeoloji dergilerinden Archaeology dergisi, Ordu'nun Fatsa ilçesi sınırlarında yer alan Polemonion arkeolojik kurtarma kazılarında keşfedilen "Aziz Konstantin ve Helena Manastırı Kilisesi”nin önemine vurgu yaptı.

 

13 Eylül 2021 tarihinde Ordu'nun Fatsa İlçesinin Kurtuluş mahallesinde, Nur Sokak’ta gerçekleştirilen yol çalışması sırasında geç Roma dönemine ait mezarlar tespit edilmiş ve alanda Ordu Müzesi tarafından kurtarma kazıları başlatılmıştı.Alanda daha sonra bir nekropol alanı ve seyyahların kitaplarında adı geçen ve çizimleri yer alan tarihi manastırın kalıntıları bulunmuş ve Türkiye Cumhuriyeti Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün izniyle ve Fatsa Belediyesi’nin resmi sponsorluğunda Ordu Müzesi denetiminde Doç. Dr. Seçkin Evcim başkanlığında arkeoloji kazısı başlatılmıştı..

Sözkonusu arkeolojik çalışmalarının başlamasıyla birlikte Fatsa’nın unutulmaya yüztutmuş ve harap halde olmasıyla birlikte bize önemli arkeolojik veriler sunmayı vaat eden önem yapısı tekrar gündeme gelmişti.

Fatsa'daki Polemonion Kazısı Archaeology dergisinde geniş yer buldu.  75 yıldır Amerikan Arkeoloji Enstitüsü tarafından yayınlanan dünyanın en popüler arkeoloji dergisi olan “Archaeology” web sitesinin dünya çapındaki güncel arkeoloji haberleri içerisinde Fatsa-Polemonion Kazısına yer verdi. "Byzantine Abbey Identified in Black Sea Port City" (Karadeniz Liman Kentinde Bizans Manastırı Belirlendi) başlığı ile yayınlanan yazıda, önceleri Aziz Konstantin Manastırı olarak zikredilen ama sonradana adının "Aziz Konstantin ve Helena Manastırı Kilisesi” olduğu anlaşılan manastırın keşfine ve Roma mezarlarına dair bilgi verilirken, arkeoloji kazısnın bilimsel danışmanı, Ordu Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Seçkin Evcim’in demecine yer verildi.