Anasayfa / Kütüphane / Sözlük

Argos

Argos neresidir?

 

Argos: Yunanistan’da Peloponnessos Yarımadası’nın kuzeydoğusunda, de­nizden 5 km. içeride yer alan antik kent.

Kentin adının ‘tarımsal ova’ anlamına gel­diği düşünülür.

Homeros’un Iliada destanında önemli yer tutan Agamemnon ve Diomedes gibi birçok kahramanın kökeni burasıdır.

Kentin eteğinde yerleştiği tepe tarih öncesi dönemden beri yerleşilen bir bölgedir.

MÖ 14- 13. yüzyıllarda Miken uygarlığı döneminde kent parlak bir dönem yaşamıştır.

MÖ 7. yüzyılın ortalarında kenti Pheidon yönetti.

MÖ 6. yüzyılda Sparta’nın güneyde güçlenmesi ve Korinthos’un koloni kurma faaliyetlerinde aktif olması ile Argos biraz daha geri planda kaldı.

MÖ 480’deki savaşlarda Perslere karşı tarafsız kaldı. Argoslular Sparta’ya karşı birçok kez Atina ile, nadiren de Korinthos ile ittifak yaptılar ama çoğu kez etkisiz bir güç olarak kaldılar.

Korinthos’un Romalıların eline geçmesinden sonra (MÖ 146) önemi arttı, Akhaia Birliğinin merkezi haline geldi.

Roma İmparatorluk Döneminde (MÖ 27-MS 476) Hadrianus kente yardımlar yaptı. Kentin en büyük tanrıçası, 10 km. ku­zeyde bir tapınağı (Heraion) bulunan Hera idi.

Kentte Klasik Dönemde (MÖ 500-336), en tanınmışları Polykleitos olan önemli heykeltraşlar yetişmiştir. Iliada'da Agamemnon’un liderliğini tanıyan “gür naralı Diomedes” Argos kralı olarak sunulur.

Argos:

1.  Zeus ile Niobe'nin oğlu. Niobe Zeus'un sevdiği ilk ölümlü kadındır. Argos'a Zeus Peloponez krallığını vermiş, bu yüzden de Argos denmiş bütün yarımadaya. Sonraları Argos adı yalnız batısındaki Argos kentine ve Argolis denilen bölgeye ayrılmış. Argos İlyada destanında Yunanistan'dan gelip Troya'ya saldıranların tümünün yurdu olarak gösterilir, Argos'lu ise Akha'ların hepsine verilen genel bir sıfattır.

2.  Argonaut'ların gemisi Argo'yu (argos, hızlı demek) yapan ve ona adını veren usta.

3. Homeros destanlarında tanrı Hermes "Argos'u öldüren" "Argeiphontes" ek adıyla anılır. Tartışmalı yorumlara yol açan bu sıfatın anlamında bilginler karar kılmış gibidir.
Çünkü böyle bir efsane vardır: Hermes'in öldürdüğü Argos yüz gözlü bir devdir. Başka bir anlatıma göre, Argos'un yüz değil de, ikisi kafasının önünde, ikisi arkasında yalnız dört gözü varmış. Üstün bir gücü olan bu dev Arkadya bölgesini yabani bir boğadan kurtarmış, Tartaros'la Gaia'dan doğma Ekhidna canavarını öldürmüş, sonra da Zeus'un inek biçimine soktuğu sevgilisi İo'nun basına Hera tarafından bekçi olarak dikilmiş. Argos ineği bir ağaca bağlayarak gece, gündüz gözlüyormuş, uyuduğu zaman bile gözlerinin hepsi kapanmaz, ne kadarı kapanırsa, o kadarı açık kalıp bakarmış. Ama Zeus Hermes'e İo'yu kurtarmayı buyurmuş ve Hermes de Argos'u öldürmeyi başarmış. Bunu nasıl yaptığı konusunda söylentiler çeşitlidir: Kimine göre uzaktan attığı bir taşla yere sermiş Argos'u, kimine göre Pan'ın kavalını çalarak devi büyülemiş ve bütün gözlerinin birden kapanmasını sağlamış, ya da büyülü bir değnekle Argos'u bir daha uyanmayacağı bir uykuya daldırmış. Nasıl olmuşsa olmuş ama Argos ölmüş, Hera da gözlerini kendisine özgü ve çok sevdiği tavus kuşunun tüylerine yerleştirmiş.