Ariobarzanes
Ariobarzanes kimdir?
1. Ariobarzanes : Perslerin Frigya satrabı, aynı zamanda Kios prensi.
MÖ 363-337 arasında hüküm sürmüştür. Babası Mithradates I’in ölümünden sonra Kios prensliğine geçti. İran’a gidip kralın kızıyla evlenen Pharnabazos’un yerine Daskyleion merkezli Frigya satraplığına getirildi. Atina ile Sparta’nın dostluklarını kazanmaya çalıştı. MÖ 366’da Batı Anadolu satraplarının Pers kralı Artakserkses III’e karşı giriştikleri satrap ayaklanmasını yönetti. Atinalılardan umduğu desteği alamayınca isyan başarısız oldu. Oğlu Mithradates II büyük miktar para karşılığında kendisini Pers kralına teslim etti. Çarmıha gerilerek öldürüldü.
2. Ariobarzanes: MÖ 3. yy ortaları. Pontos devletinin ikinci kralı.
Mithradates I Ktistes’in oğlu ve halefidir. MÖ 266-255 arasında hüküm sürmüştür. Ptolemaios Krallığının Karadeniz’deki çıkarlarını korumaya gelen Mısır kuvvetlerini Galat paralı askerlerinden yardım alarak yenmiştir. Amastris kenti, tiran Eumenes’in iradesiyle Ariobarzanes’in döneminde Pontos topraklarına katıldı.
3. Ariobarzanes I Philoromaios: Roma dostu, MÖ 1 .yy. Yaklaşık MÖ 95- 63 arasında hüküm süren Kapadokya kralı.
Roma Cumhuriyetinin desteği ile kral oldu. Ancak Pontos kralı Mithradates VI’nın sürekli Kapadokya meselelerine karışması sonucunda saltanatı, neredeyse tamamen, tahttan uzaklaştırılması ve geri dönmesi ile geçmiştir. Yerine geçirilen Ariarathes IX Eusebes Philopator’a karşı mücadele ediyor, Roma’da senatörlere hediyeler dağıtarak tahta iade edilmesini istiyordu. Roma’da Pompeius’un huzurunda tahtını kendi isteği ile oğlu Ariobarzanes II Philopator’a devretmiştir.
4. Ariobarzanes II Philopator: MÖ 52. MÖ 63-52 arasında hüküm süren Kapadokya kralı.
Ariobarzanes I Philoromaios’un oğlu ve halefidir. Hükümdarlık dönemi zorlu mücadelelerle geçmiştir.
5. Ariobarzanes III Eusebes Philoromaios: MÖ 52-42 arasında hüküm süren Kapadokya kralı.
Ariobarzanes II Philopator’un oğlu ve halefidir. Tahta çıktığında, aralarında annesinin de olduğu pek çok düşmanı ve borcu vardı. Bu zorlukları aşmada Kilikia prokonsülü olan Cicero’dan yardım aldı. Roma’ya sadık kaldı ve Pompeius’a Caesar’la olan savaşında destek verdi. Buna rağmen Caesar onu yerinde tuttu ve topraklarını bir miktar genişletti. Caesar’ın öldürülmesine karışanlardan biri olan Gaius Cassius Longinus’un emriyle öldürtülmüştür. Cicero bir mektubunda ondan “yeteneksiz ve aciz bir kral” olarak söz eder.