Anasayfa / Kütüphane / Sözlük

Aristobulos

Aristobulos kimdir?

 

1. Aristobulos: MÖ 4. Yy. Yunanlı tarihçi.

Büyük İskender'in seferine ka­tıldı. İskender’den aldığı emirle Kyros II (büyük)’un soyulmuş halde bulu­nan mezarını onarttı. MÖ 301’deki Ipsos Savaşı’ndan sonra İskender’in saltanatını anlatan önemli bir eser yazdı. Arrianus’un İskender hakkında yazılmış en güvenlir kaynaklar arasında saydığı bu eser Strabon’a Hindistan hakkında kaynaklık etmiştir. Aristobulos dalkavukçu ya­zar imajıyla bilinir. Gerçekten de İskender hakkında övgülerle dolu satırlar yazmıştır. Gordion Düğümü (keserek değil düğümü bir arada tutan ağaç çi­viyi çekerek düğümü açtığını yazar, ve Kleitos ve Kallisthenes’in öldürülmesi olaylarında görüldüğü gibi bakış açı­sı bazen geleneksel anlatılarla ters düşer.

2. Aristobulos I: MÖ 103. MÖ 104-103 arasında Yahuda eyaletinin Hasmon hanedanından gelen kralı.

Hyrkanos I Joannes’in oğludur. Galilee’yi ve Lübnan’ın bir kısmını fethetmiştir. Kendi hanedanı içinde basileos (kral) unvanını alan ilk kişidir.

3. Aristobulos II: MÖ 49.  Kardeşi Hyrkanos II Johannes ile birlikte Yahuda eyaletinin Hasmon hanedanından gelen son kralı.

Kardeşine karşı girişti­ği iktidar mücadelesi krallığının sonunu getirmiştir. Pompeius çıktığı doğu seferinde Yahuda’yı Roma eyaleti haline getirmiş, Aristobulos’u tutsak olarak Roma’ya göndertmiştir.