Anasayfa / Akademik

Arkeolog Prof. Dr. Volker Michael Strocka vefat etti

Türk arkeoloji camaisı ve Freiburg Üniversitesi Klasik Arkeoloji Bölümü öğretim üyeleri, Emeritus Prof. Dr. Volker Michael Strocka'yı kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyor. 14 Ağustos tarihinde aramızdan ayrılan Prof. Dr. Volker Michael Strocka, Ephesos'taki Yamaç Evler'in duvar resimlerini araştırmış, Celsus Kütüphanesi’nin rekonstrüksiyonuna büyük emek vermiş ve Pompeii'deki konut alanlarının belgelenmesi üzerine önemli çalışmalar yapmıştı.

 

Klâsik Arkeoloji branşının önde gelen isimlerinden, Emeritus Prof. Dr. Volker Michael Strocka 14 Ağustos 2024 tarihinde 84 yaşında öldü.

1981-2005 yılları arasında Freiburg Üniversitesi'nde Klasik Arkeoloji Profesörü olan Prof. Dr. Volker Michael Strocka'nın vefat ettiği açıklandı. .

Volker Michael Strocka, 1965 yılında Freiburg'da doktorasını aldıktan sonra Bochum'daki Ruhr Üniversitesi'nde asistanlık yaptı. 1973 yılında Efes'teki yamaç evlerinin duvar resimleri üzerine yaptığı çalışma ile profesör olaya hak kazandı. Berlin'deki Alman Arkeoloji Enstitüsü'nde müdür olarak çalıştıktan sonra 1981 yılında Freiburg'a atandı.

Efes'teki Celsus Kütüphanesi'nin araştırılması ve yeniden inşasında önemli bir rol oynadı. Pompei'deki Roma duvar resimlerinin araştırılması ve bununla ilgili önemli bulguların sunulması, diğer birçok çalışmayla birlikte kalıcı başarıları arasındadır. Freiburg'dan Thugga ve Nysa'da kazılara öncülük etti.

Freiburg Üniversitesi'ndeki Arkeoloji Koleksiyonunun 1981'de yeniden kurulması ona dayanır. Freiburg'da Dekan ve Senato Başkanıydı; birçok mesleki dernekte ve araştırma fonlama kuruluşunda aktifti.

Freiburg Üniversitesi Klasik Arkeoloji Bölümü çalışanları ve meslektaşları "Volker Michael Strocka ile birlikte, Klasik Arkeoloji için çok şey yapmış ve Freiburg Üniversitesi'nde bu konu üzerinde belirleyici bir etkiye sahip olan bir meslektaşımızı kaybediyoruz - araştırma için yorulmadan çalışan ve her zaman eleştirel olan bir bilim insanı. Onu minnettarlık ve onurla hatırlayacağız." açıklamasında bulundu.

Ephesos'taki Yamaç Evler'in duvar resimlerini araştıran, Celsus Kütüphanesi’nin rekonstrüksiyonunda büyük emeği bulunan ve Pompeii'deki konut alanlarının belgelenmesi üzerine yaptığı çalışmalarıyla tanınan saygın bilim insanı, arkeoloji dünyasına hatırı sayılır katkılar sağlamıştır