Arkeolog Şükrü Tül anısına özel etkinlik
Dokuz Eylül Üniversitesi Müzecilik Bölümü, Konak Belediyesi, arkeolog dostları, öğretim üyesi arkadaşları, öğrencileri ve ailesi, Yerelden Evrensele, Kültür Sanat ve Arkeoloji adlı etkinlikle merhum arkeolog Arkeolog Şükrü Tül'ü anacak.
13 Mart 2015 yılında hayatını kaybeden İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Müzecilik Bölümü Arkeoloji Öğretim Görevlisi Şükrü Tül, hatırasına düzenlenecek etkinlikle anılacak.
Yerelden Evrensele, Kültür Sanat ve Arkeoloji adıyla Arkeolog Şükrü Tül'e saygı için düzenlenen etkinlik,13 Mart tarihinde 19.00 - 21.20 saatleri arasında İzmir Alsancak'taki Türkan Saylan Kültür Merkezinde gerçekleştirilecek.
Dokuz Eylül Üniversitesi Müzecilik Bölümü ve Konak Belediyesi'nin de destek vereceği etkinlik film gösterisi ile başlayacak. Yrd. Doç. Dr. Erkan Serçe'nin, 'yerel tarih, İzmir ve Şükrü Tül' başlıklı konuşmasının ardından, çocukluk arkadaşı Ahmet Boratav meslektaşının kitaplarını anlatacak. Programda Prof. Dr. Remzi Yağcı ve Yard. Doç. Dr. Elif Keser Kayaalp, Şükrü Tül koleksiyonları ve üniversite müzeleri hakkında bilgi verecek. Prof. Dr. Ersin Doğer, ekinliğe "Smyna'dan Aigai'ye Airolis Kardeşliği ve Arkeolog Şükrü Tül" başlıklı sunumla katılacak. İbrahim Fidanoğlu'nun bir gezgin gözüyle Şükrü Tül başlıklı konuşmasının ardından etkinlik açık kürsü konuşmaları ile sona erecek.
ŞÜKRÜ TÜL KİMDİR?
Şükrü Tül, 24 Mayıs 1956 günü Aydın’da dünyaya geldi. Ankara Üniversitesi Klasik Arkeoloji Bölümü’nden mezun oldu. Uluslararası kitaplarda bölümler yazdı, ulusal bilimsel toplantılarda bildiriler sundu, bu sunumlara kitaplarında da yer verdi.
“Apostolos Psaltoff madalyası”, “İzmir zencilerinin üretimi cam bilezikler”, “Gilbert Epik’ten alınarak:İzmir yangını için şiir”, “16. yüzyıldan günümüze Namazgah çevresi”, “Aydın’dan erken fotoğrafik kayıtlar”, “Güzelhisar Ulucamisi”, “Mythological expression and cultural approaches under geological and geomorphological aspects” (Jeolojik ve jeomorfolojik açıdan mitolojik anlatım ve kültürel yaklaşımlar), “William Sherard’ın Botanik Bahçesi, “İzmir’in Büyükbaba Saatleri”, “İzmir Aileevleri” adlı yayınları hazırladı. “Şirince-Bir Zamanlar Çirkince”, “Türkiye’nin Antik Kentleri”, “Aigai-Aiolis’te Bir Dağ Kent” adlı kitapları yayımlandı. Pek çok özel dergi sayısını hazırladı. “Ege Gezisi”, “Gediz”, “Kuşadası”, “Yörük Ali”, “İzmir”, “Aydın” ve “9 Eylül” belgesellerine imza attı. Pek çok kurum tarafından ödüllendirildi.
13 Mart 2015 yılında kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.
arkeolojihaber.com