Anasayfa / Arkeoloji / Türkiye

Arkeologlar Aizanoi'de agorayı kazmak için kamulaştırmayı bekliyor

Kütahya'nın Çavdarhisar ilçesindeki Aizanoi Antik Kenti'nin agorasında kamulaştırma sonrası arkeoloji kazıları başlayacak. Aizanoi çevresindeki mezar taşlarının envanterini çıkaran arkeoloji ekibinin bu seneki bir diğer hedefi antik hamamda çalışmaları sürdürmek.

 

Aizanoi Antik Kenti'nin Kazı Başkanı Prof. Dr. Elif Özer, antik kentte daha önce Alman arkeologların yaptığı kazı çalışmalarının restorasyon çalışmalarıyla birlikte 2011 yılından itibaren Bakanlar Kurulu kararıyla çeşitli üniversitelerde görevli Türk arkeologlar ve uzmanlar tarafından yürütüldüğünü hatırlattı.

Prof. Dr. Elif Özer: Kamulaştırma sonrası Agora'da kazıları başlayacağız

Kentin "agora" olarak adlandırılan antik çarşısında bu sene arkeoloj kazıları yapılacağını ifade eden Özer, şöyle konuştu: "2019 kazı sezonuna 29 Nisan'da başladık. Kentin kalbi dediğimiz çarşısında yani agora alanında özel mülkiyet olduğundan bir çalışma yapamamıştık. Kamulaştırmanın büyük kısmının tamamlanmasından dolayı burada kazı çalışmaları gerçekleştireceğiz. Elde edeceğimiz bulguların buradaki antik dönemdeki sosyal yaşama ışık tutacağına inanıyoruz. Bu yıl yapmayı planladığımız çalışmalar arasında heykel projemiz var. Uşak Üniversitesinden bir öğretim üyesi, antik çağdan günümüze kadar ulaşan heykeller üzerine çalışma yapacak."

Özer, eylül ayına ortalarına kadar yürütülecek arkeolojik çalışmalar kapsamında önceki yıllarda başladıkları antik hamamda da çalışmalarının süreceğini, ayrıca bölgede kültürel miras çalışmalarını da devam ettireceklerini aktardı.

Zerrin Erdinç : Mezar taşlarının envanterini yapıyoruz

Kazı başkan yardımcısı Dumlupınar Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim görevlisi Zerrin Erdinç de 2016 yılından beri antik çağdan kalma mezar taşları üzerine çalışmalar yaptıklarını belirterek, "Aizanoi çevresindeki mezar taşlarının envanterini yapıyoruz ve onları kayıt altına alıyoruz ve tahrip olmasını engellemeye çalışıyoruz." dedi.

Kapı biçimli frig tipi mezar taşları yoğun

Mezar taşlarındaki yazıtlardan yola çıkarak süslemelerle birleştirerek tarihlemelerini yaptıklarını dile getiren Erdinç, Aizaoni bölgesinde kapı biçimli frig tipi olarak adlandırılan mezar taşlarının yoğun olduğunu gördüklerini vurguladı.

Mezar taşlarındaki süslemelerden mezarın bir kadına ya da erkeğe ait olduğunun anlaşılabildiğini aktaran Erdinç, "Kadın mezarının mezar taşındaki süslemelerde yün sepetleri yada meyve sepeti, çiçekler, tarak, ayna figürleri kullanılmış. Bunlar mezarın bir kadına ait olduğunu gösteriyor. Erkek mezarlarının mezar taşı süslemelerinde ise güçlü gösteren aslan ve kartal gibi figürlere çokça rastladık. Karı koca mezarının mezar taşında ise erkek ve dişi aslan figürü kullanılmış." ifadesini kullandı.



Muharrem Cin- AA