Arkeologlar Derneği: Eyüp'teki kalıntıların plan verdiği açıkça görülmekte
Eyüp Sultan'da İstanbul I Numaralı kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun inşaata devam kararı verdiği arkeolojik alandaki bulguları yorumlayan Arkeologlar Derneği İstanbul Şube Başkanı Yiğit Özar; bu kalıntılar 37 sayılı ilke kararına göre uygun koruma yöntemleriyle yerinde teşhir edilmeli, dedi.
İstanbul'un Eyüp Sultan İlçesi İslambey Mahallesi'nde Eyüp Sultan Camisi yakınlarındaki otopark inşaatında Osmanlı ve geç antik çağa ait yapı kalıntılarına rastlanmış, İstanbul I Numaralı kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, kalıntıları plan verici görmemiş, 37 sayılı ilke kararına göre "“plan vermeyen, küçük boyutta" olarak yorumlamış ve 'inşaata devam' kararı vermişti.
Ancak kalıntıların resimlerini inceleyen arkeolog ve mimarlara göre, İstanbul'un tarihi topoğrafyası ve arkeolojisi açısından önemli ipuçları veren kalıntıların planı net şekilde ve büyük olasılıkla geç antik çağ ve Osmanlı dönemi hamam kalıntısını gösteriyordu...
Arkeologlar Derneği: Kurul Kararı Gözden Geçirilmeli
Konuyla ilgili açıklama yapan Arkeologlar Derneği İstanbul Şube Başkanı Arkeolog Yiğit Özar da Kurul Kararının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti
Arkeologlar Derneği İstanbul Şube Başkanı Yiğit Özar; "Mevcut Koruma Bölge Kurulu kararı 10.04.2012 tarih ve 37 sayılı kültür varlıklarını koruma yüksek kurulu ilke kararına dayandırılmıştır. 37 sayılı ilke kararına göre “plan vermeyen, küçük boyutta olan ve yerinde korunmasına olanak bulunmayanların ilgili koruma bölge kurulunun kararıyla Bakanlığın uygun göreceği yere uzmanlar"ın denetiminde" kaldırılabililir. Bu örnekte ise ortaya çıkan kalıntıların plan verdiği açıkça görülmektedir." dedi.
Yiğit Özar: Yerinde koruması gerekiyor ve kamulaştırılmalı
Arkeolog Yiğit Özar, "Girişi, mekânları kolaylıkla algılanabilen, net bir plan veren, tanımlanabilen bu kalıntılar 37 sayılı ilke kararına göre; “uygun koruma yöntemleriyle yerinde” teşhir edilmeli. Söz konusu kalıntılar özel mülkiyette ise öncelikle kamulaştırılmalı, kamulaştırılamıyorsa tüm giderleri mülk sahibince karşılanmak üzere, “kamuya açık sergilenmesine yönelik düzenlemeler asıl amaç olmak üzere mülk sahibinin bu alanda yapmak istediği uygulamalara Bakanlığın izni ve koruma bölge kurulunun uygun göreceği projeler kapsamında kültür varlıklarına zarar vermemek ve koruma kuramına aykırı olmamak koşuluyla” izin verilebilir." yorumunda bulundu.
37 Sayılı ilke kararı Koruma Bölge Kurulunun kararını desteklememektedir
Özar konu hakkındaki yorumunu şöyle bitirdi: "Çok net şekilde görüldüğü üzere 37 sayılı ilke kararı, Koruma Bbölge Kurulu'nun kararını desteklememekte, aksine bu kalıntıların korunmasından yana kararlar alınması gerektiğini yönelik düzenlemeler getirmektedir. Eyüp Sultan'ın özgün kentsel arkeoloji verisi olarak bu kalıntıların kaybedilmemesi gerekir. Koruma Kkurulu gerek 37 sayılı ilke gerekse çağdaş, evrensel ve bilimsel koruma ilkelerine göre konuyu tekrar değerlendirilmelidir"
arkeolojikhaber.com