Anasayfa / Arkeoloji / Amerika

Arkeologlar Peru'da Wari kültürüne ait yeni bir yerleşim alanı keşfettiler

Peru'nun kuzeyindeki Cajamarca bölgesinde arkeoloji kazısı yapan arkeologlar, çeşitli etnik grupların bir arada yaşadığı, İspanyol öncesi geniş bir yerleşim yeri buldu. Keşfedilen yerleşim, Wari kültürüne ait ve M.Ö. 7. ila 13. yüzyıllara tarihleniyor. A tarihi alanda yaşayanları atalara tapınan İnka öncesi inanç sistemine dahil olduğu tahmin ediliyo

 

 Güney Amerika ülkesi Peru'da, arkeolojik kazılar sonucu çeşitli etnik grupların bir arada yaşadığı Hispanik öncesi döneme ait kapsamlı bir yerleşim yeri bulundu.

Peru'nun kuzeyindeki Cajamarca bölgesinde keşfedilen yerleşim yerinin Wari kültürüne ait olduğu ve milattan önce (MÖ) 7. ila 13. yüzyıllara dayandığı bildirildi. Günümüz Peru'sunun güney-orta kıyısında var olan İnka öncesi bir Hint kültürü olan Wari kültürüne dair çok az kanıt bulunduğundan bulguların büyük önem taşıyor. Wari kültürü, şimdiki Peru'da 7. 13. yüzyıllar arasında  varlığını korumuş ama MS 1100'de İnka İmparatorluğu tarafından fethedildiği için son iki yüzyılı onların egemenlinde yaşamıştı.

Arkeolojik Araştırma Projesi (PIA) tarafından yapılan açıklamada, keşfedilen 24 hektarlık alanda yeraltında galeri şeklinde inşa edilmiş, içinde mumyaların ve atalara sunulan adakların yerleştirildiği çukurlar bulunan iki mezar odası ortaya çıkarıldı.

Projenin yöneticilerinden Shinya Watanabe açıklamasında, arkeolojik kazılarda parçalanmış çanak, çömlek, çeşitli hediyeler,kapları,  muhtelif silahlar ve farklı gelenekleri yansıtan izler bulunduğunu söyledi. Alanda ayrıca bir kadına ait bohça, siyah bir Wari tören kabı, seramikten yapılmış iki nefesli müzik aleti ve iki bakır toka bulunfuğu belirtildi.

Cajamarca Merkezi Kültür Müdürü Judith Padilla, Peru'nun geçmişini anlama yolunda önemli ilerlemeler katettiklerini belirterek, "Mevcut uygulamaları anlamak için Peru topraklarında yaşayan eski toplumların yaşam tarzını ve ritüellerini araştırmak gerekiyor. Cajamarca kültürünün sosyopolitik sistemini ve bunun Wari İmparatorluğu ile olan ilişkisini çözmek istiyoruz." ifadesini kulland

Bir yıl önce Perulu arkeologlar, Dünya Mirası alanı olan Chavin de Huantar tapınağının altında M.Ö. 1200 ile 200 yılları arasında inşa edilmiş, birbiriyle bağlantılı 35 yeraltı geçidi bulmuşlardı..