Anasayfa / Turizm

Arkeolojik efsanelerin yaşatıldığı ada

Doğu Karadeniz'in insanların yaşadığı tek adası mitolojik hikayeleri ve içerisindeki tarihi kalıntılarıyla turizmcileri bekliyor.

 

Amazon kadınlarının yaşadığı ve Herkül'ün altın postu aramak için adaya gelmesi gibi mitolojik hikayeleriyle ön plana çıkan adayı ziyarete gelenlere gösterilerle zamanda yolculuk yaptırılıyor.

Adada özel bir ekip tarafından Yunanlı gemiciler Argonatlar ile Saka Türklerinin karşılaştırması canlandırılıyor. Bunun yanı sıra temsili Herkül ve Amazon kadınının gösterileri de ziyarete gelenler tarafından ilgiyle izleniyor.

Giresun Adası'na gelenler Bizans mezarları, tarihi surlar, manastır harabesi, şapel gibi tarihi kalıntıları da görme şansı buluyor.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Gürgenci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Giresun Adası'nın tarihiyle mitolojisiyle çok önemli bir destinasyon haline geldiğini söyledi.

Giresun Adası'nın turizmdeki kentin görünen yüzü olacağına işaret eden Gürgenci, Doğu Karadeniz Bölgesinde üzerinde canlı yaşayabilen başka bir ada olmadığını belirtti.

Gürgenci, sadece insan yaşayabilen bir ada olmasından ziyade bir mitoloji hikayeye de sahip olması ayrı bir güzellik olduğuna dikkati çekerek, "Ada, Herkül'ün altın postu araması için adaya gelmesi, savaşçı amazon kadınların adayı üs olarak kullanması gibi hikayeler ve şapel, sur, manastır harabesi gibi tarihi yapılar barındırmasıyla da turizmcilerin ilgisini çekiyor." dedi.

Giresun Adası’nın kentin turizmdeki görünen yüzü olacağına işaret eden Gürgenci, yerli ve yabancı turistlerin adaya olan ilgisinin her geçen yıl arttığını aktardı.

Gürgenci, doğu Karadeniz'de turistlerin denizin ortasında karaya basabileceği tek yerin Giresun Adası olduğunu vurgulayarak, "Böylelikle bölgeye gelen turistler yaylaların yanı sıra denizle de buluşmuş oluyor. Giresun Adası’nın tarihi kalıntıları ve mitolojik hikayeleri yalnızca kara parçasından ibaret olmadığını ortaya koyuyor ve bu da iyi bir turizm hareketi sağlıyor." ifadesini kullandı.

Adada zamanda yolculuk etkinlikleri düzenleyen Hakan Adanır ise Giresun Adası'nın Yunanistan ve Gürcistan arasında bir ticaret güzergahı içerisinde yer aldığına olduğuna değinerek, "Ada Herkül’ün altın post efsanesinin güzergahı arasında bulunuyor. Mitolojide Herkül Giresun Adasında kuşlarla savaşmış ve adada hala kuşlar var." diye konuştu.

Adaya gelen turizmcilerin Mitolojik hikayelerin içerisinde zamanda yolculuk yaptırdıklarına işaret eden Adanır, "Milattan önce 800 yıllarında Yunanlı gemiciler olan Argonotlar kaptan Yason ile birlikte Gürcistan'a altın ticareti için giderken Giresun Adasına uğrarlar ve bu hikaye toplumlar tarafından hiçbir zaman unutulmaz." değerlendirmesinde bulundu.

Adanır, Giresun Adası'nda bu tarihi olayın en önemli turizm hareketlerinden birisi olduğuna dikkati çekerek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Milattan önce bölgeye gelen ilk Türkler olan Saka Türkleri Argonatlarla karşılaşma anı canlandırılıyor. Tabi ki önce birbirinden çekiniyor iki millet ama daha sonra da birlikte altın postu arıyorlar, birlikte yemek yiyorlar. Dolayısıyla da bu coğrafyada yaşayan halkların birbirleriyle dostluk içerisinde yaşayabilmesinin bir kapasını açıyor Altın Post."

AA

 

 

 

 

 

arkeoloji, arkeoloji haber, arkeoloj haberleri, arkeolojik,