Anasayfa / Kütüphane / Sözlük

Arkhelaos

Arkhelaos kimdir?

 

Arkhelaos: MÖ 5. yy.  Filozof.

Muhtemelen Atina’lıdır. Anaksagoras’ın öğrencisi olmuş, pek çok yönlerden onun öğretisini izlemiştir. Doğa felsefe­sini Atina’ya ilk getiren kişi olduğu söylenir. Diogenes Laertios onun için şöyle yazar: ”… güzel ve doğru kavramlarıyla yasalar üzerinde düşünceler üretmişti; bu kavramları ondan alan Sokrates bunları alabildiğine geliştirdiği için ahlak felsefesinin kurucusu sayılmıştır.”

 

Arkhelaos:  MÖ 399. MÖ 413-399 arasında hüküm sürmüş Makedonya kralı.

Akrabalarını öldürerek tahtı zorla ele geçirdi. Yetenekli bir kraldı. Kom­şuları ile barışı sürdürmeye çabaladı, imar faaliyetlerinde bulunup refahı art­tırıcı düzenlemeler yaptı. Euripides ve Agathon’un da aralarında bulundu­ğu pek çok sanatçıyı Pella ’daki sarayında ağırladı.

 

Arkhelaos:  MS 17. MÖ 36-MS 17 arasında hüküm sürmüş son Kapadokya kralı.

Mithradates VI’nın başarılı komutanlarından Arkhelaos’un toru­nu idi. Marcus Antonius  tarafından bu makama getirilmiş, Octavianus ile giriştiği mücadelede onu desteklemiştir. Buna rağmen Octavianus’un impara­tor olmasından sonra yerini korumuştur. İkinci Roma imparatoru Tiberius ile arası iyi gitmedi. Nitekim Arkhelaos’un ölümünden sonra ülkesi Roma top­raklarına katıldı ve Provincia Cappadocia adıyla eyalet yapıldı. Büyük İskender’in ele geçirdiği toprakların listesini yapan bir eser yazmıştır.