Arnavutluk’ta İlirya'nın 2 bin yıllık kayıp şehri keşfedildi
Balkanların varlığı unutulmuş Bassania kenti, İşkodra yakınlarındaki arkeoloji kazılarında keşfedildi.
Polonyalı arkeologlar Arnavutluk'ta 2000 yıldan fazla süredir varlığı unutulmuş Bassania kentini keşfettiler. Şehir muhtemelen Romalılar tarafından tahrip edilmişti. Arazideki erozyon ve jeolojik aşınma nedeniyle şehrin kalıntıları şimdiye kadar doğal kayalık oluşumlar sanılıyordu.
Science in Poland (PAP) sitesinden Szymon Zdziebłowsk'nin haberine göre; kayıp şehir, kuzeybatı Arnavutluk'ta İşkodra kenti yakınlarındaki arkeoloji kazılarında keşfedildi.
Varşova Üniversitesi Güneydoğu Avrupa Antik Araştırma Merkezi (Antiquity of Southeastern Europe Research Centre of the University of Warsaw) tarafından yürütülen kazılarda kentin antik surlarının kalıntıları yanında M.Ö. dördüncü yüzyıla tarihlenen sikkeler ve seramik parçaları bulundu.
Arkeologlara göre söz konusu antik kent, birçok yerleşim alanı barındıran geniş bir kale içeriyordu ve surların çevrelediği alan 200 bin metre kareyi buluyordu. Bu ölçülere göre Bassania, antik İşkodra’dan yaklaşık üç kat daha genişti.
Milattan önce 400 ila 100 yılları arasında ekonomik ve askeri anlamda önemli kentler arasında yer alan Bassania, Illyria Krallığı’nın bir parçasıydı. İliryalılar veya İlirler antik dönemde Balkanlar’ın batısının bir kısmı ve İtalya Yarımadası’nın güneydoğu kıyılarında yaşamış olan boy gruplarıdır. İlliryalıların bölgesi eski Grek ve Roma kayıtlarında İlirya olarak verilmiştir. Romalı tarihçi Livy (M.Ö. 59 - MS 17) Bassania'dan Illyria'nın son kralı Gentius ile Roma ordusunun savaşını analtırken söz ediyordu...
Arkeoloji Kazıları Başkanı Varşova Üniversitesi’nden profesör Piotr Dyczek, şehrin 3 metre yüksekliğindeki taş duvarlarla korunduğuna dikkat çekerek, "Helenistik savunma mimarisinde bu tarz yüksek surlara sıkça rastlanırdı. Hellenistik savunma yapılarının tipik özelliğidir bu surlar. Şehrin surlarının Roma istilası ile yok edildiğini düşünüyoruz" dedi.
arkeolojikhaber.com