Anasayfa / Kütüphane / Sözlük

Asklepiades

Asklepiades kimdir?

 

1. Asklepiades: MÖ 4. yy. Tragilus’lu şair. Yunan mitolojisi üzerine bir eser yazmıştır. Theopompos ve Ephoros gibi o da Isokrates’in öğrenci­siydi. Eserleri Apollodoros’a kaynaklık etmiştir.

2. Asklepiades:  MÖ 330-260. Samos’lu şair. İskenderiye ekolü erotik epigramlarının başlatıcısıdır. Kallimakhos üzerinde büyük etkisi olmuştur.

3. Asklepiades: MÖ 124-40. Kios’lu hekim.

İskenderiye’de Erasistratos’un okulunda eğitim görmüş, Parion’da ve Atina’da hekimlik yapmıştır. Kral Mithradates VI’in daveti ile Pontos’a gitmiş ancak oradan pek hoşlanmadı­ğından Roma’ya geçip orada kendi kliniğini kurmuştur. Çalışmaları ile Yunan tıbbının Roma’da yerleşmesini sağlamıştır. Doğadaki ilahi devinimi görmezden geldiği için Galenos tarafından acımasızca eleşti­rilmiştir. Demokritos’un atom kuramının etkisinde kaldı. Bundan dolayı hastalıkları katı parçacıkların (atomların) içinde hareket ettikleri gözeneklerin tı­kanması ya da gevşemesi sebebine bağlayan görüşü benimsedi. Akut ve kro­nik hastalıkları ayırt etmiş, bazı hastalıkların periyodik ataklarla seyrettiğini fark etmiştir. Akıl hastalarının kapalı odalarda tutulmasına karşı çıkmış, mü­zik, uyutucular (özellikle şarap) ve egzersiz gibi yöntemleri kullanmış, böylece insani tedavi yöntemlerini uygulayan ilk hekim olmuştur.